Vroeger kon Israël geen kwaad doen in de ogen van Nederland

Waarom maakt de strijd in Gaza zo veel los in Nederland?..

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Sacha Kester

AMSTERDAM Nederlanders hebben geen traditie van heethoofdigheid in internationale politieke kwesties. Olympische Spelen in China? Moet kunnen. Georgië dat Zuid-Ossetië aanvalt? Mwah.

Maar als Israël en de Palestijnen elkaar op die paar honderd vierkante kilometer in de haren vliegen, maakt dat iets los in de polder. In het programma Standpunt.nl wordt hoog van de toren geblazen, de ene demonstratie na de andere wordt aangekondigd. De redelijkheid lijkt uit het debat verdwenen. Wat is dat voor een fenomeen?

De emotionele band die Nederland met Israël voelt, is zo oud als het land zelf, maar er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat hiervoor de motieven zijn: historische, religieuze en politieke factoren, en persoonlijke emoties spelen allemaal een rol.

Vroeger kon Israël in de ogen van Nederland geen kwaad doen – een klein kwetsbaar land in een zee van vijanden dat hard werkte om een democratische samenleving op te bouwen. ‘Bij mijn moeder stonden vroeger melkbussen op haar werk om geld in te zamelen voor Israël, en mijn vader zei maar dat hij uit Jordanië kwam, om moeilijke discussies te vermijden’, vertelt Arjan El Fassed, zoon van een Nederlandse moeder en een Palestijnse vader.

De verandering is tijdens het tweede paarse kabinet gekomen, stelt SP-Kamerlid Van Bommel. ‘Minister Van Aartsen was de eerste die gebalanceerd kritiek uitte. Daardoor kwam er meer ruimte voor ander geluid.’

Wat zeker een rol speelt, zeggen diverse geïnterviewden, is de demografische ontwikkeling. Er zijn meer moslims in Nederland dan dertig jaar geleden. ‘Je hebt veel migranten die sterk betrokken zijn bij het conflict’, zegt Erella Grassiani van de nieuwe groepering van kritische Israëliërs in Nederland, Gate48. ‘Het speelt een rol bij de zoektocht naar hun identiteit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden