'Vroeger had je heksenvervolging, nu is het hetzevervolging'

Het hoofd van Jos van Rey staat op een spandoek, maar hij heeft niks met de ex-wethouder, zegt de initiatiefnemer van de protestmars in Roermond. 'We zijn de leugens in de media gewoon zat.'

Deelnemers aan de protestmars, zondagavond in Roermond, naar aanleiding van de zaak-Van Rey. Beeld Marcel van den Bergh
Deelnemers aan de protestmars, zondagavond in Roermond, naar aanleiding van de zaak-Van Rey.Beeld Marcel van den Bergh

'Stop de hetze in de (sociale) media', staat op twee spandoeken die enkele tientallen Roermondenaren zondagavond met zich meedragen in een protestmars in de stromende regen van het Design Outlet Center naar de Markt. Op een van de spandoeken prijkt het hoofd van Jos van Rey, voormalig VVD-wethouder in de Limburgse bisschopsstad die verdacht wordt van corruptie.

Maar initiatiefnemer John Reijners bezweert dat hij de protestmars niet heeft georganiseerd als steunbetuiging aan Roermonds bekendste politicus, die maandag weer voor de rechtbank in Rotterdam moet verschijnen. 'Ik heb helemaal niets met Jos van Rey, en ook niet met zijn partij, de LVR', zegt de Roermondenaar, huisschilder van beroep.

'Het gaat mij om alle mensen die benadeeld worden doordat ze in kranten, op radio en tv en in de sociale media al veroordeeld worden zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen. Dit moet gewoon stoppen. We zijn de leugens van de media zat. Er zijn maar weinig journalisten die de waarheid schrijven.'

Hij heeft geen enkele band met de oud-wethouder, nada, noppes. Ja, hij heeft ooit een paar wandjes in het kantoor van Van Rey 'getext', maar daarmee houdt het ook op. Reijners loopt vooral voor een kennis, die van misbruik werd beschuldigd door twee dochters van hem. Bleek achteraf niet waar, maar toen was het leed al geschied: hij was al veroordeeld in de media.

Toch zijn er meerdere demonstranten die zondagavond wel specifiek voor Jos van Rey lopen. 'Natuurlijk loop ik voor degene om wie het allemaal draait in Roermond', zegt Dré Peters, fractievoorzitter van de LVR. 'Zodra je je hoofd boven het maaiveld steekt, word je afgemaakt.'

Hij krijgt het na de korte demonstratie aan de stok met een verslaggever van omroep PowNed, die vraagt wat zijn boodschap zal zijn als Van Rey in de gevangenis zit. 'Dit bedoel ik nou', briest Peters, druk wegwerpgebaren makend. 'Je moet vragen: wat als Jos wordt vrijgesproken?' Een collega voorkomt dat hij de journalist bijkans aanvalt.

'Vroeger had je heksenvervolging, nu is het hetzevervolging', zegt demonstrant Harry Verdonschot. 'Vierhonderd jaar geleden zou Van Rey zijn verbrand op de Markt. Hij wordt geofferd omdat hij te veel succes heeft.'

Fakkeltocht

De demonstratie was aanvankelijk aangekondigd als fakkeltocht. 'Om iemand een warm hart toe te dragen', aldus Reijners. 'Maar om 6 uur 's avonds is het nog licht, dus dat heeft geen zin.'

De aankondiging van de protestmars ontlokte op internet ook een tegenactie. Op de Facebook-pagina 'Palermo aan de Maas, voorheen Roermond' werd als reactie het evenement 'Ik loop niet voor Jos' aangemaakt. Blijf lekker thuis of pak een biertje in de kroeg, luidde de oproep. 'Het steunen van een van corruptie verdachte politicus is gek, het organiseren van een fakkeltocht is nog veel gekker', aldus de schrijver.

Het proces tegen Jos van Rey

De rechtszaak tegen de Roermondse politicus Jos van Rey (71) wordt maandag hervat met het pleidooi van zijn advocaat Gitte Stevens. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de oud-wethouder wegens corruptie, witwassen, verkiezingsfraude en het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie naar twee VVD-burgemeesterskandidaten. Ook wil het OM dat Van Rey 'voor drie jaar wordt ontzet uit het recht om enig ambt te bekleden'. Dat betekent dat hij bijvoorbeeld geen burgemeester, gedeputeerde of minister mag zijn. Wel mag hij gemeenteraadslid of statenlid zijn. De ex-VVD'er zit op dit moment in de gemeenteraad van Roermond en de Provinciale Staten van Limburg. Hij noemt de strafeis 'idioot' en 'te absurd voor woorden'.

Advocaat Stevens zal maandag uitgebreid ingaan op alle berekeningen die het OM heeft gemaakt van het financiële voordeel dat Van Rey zou hebben genoten tijdens luxereisjes naar vastgoedbeurzen, voetbalwedstrijden, buitenlandse steden en de vakantievilla in Saint-Tropez, die grotendeels door zijn vriend de projectontwikkelaar Piet van P. zouden zijn betaald. Volgens de oud-wethouder kloppen die berekeningen - een optelsom van tientallen trips - van geen kant. Ook ontkent hij dat hij de projectontwikkelaar ooit heeft bevoordeeld bij de gunning of verkoop van projecten.

Het Openbaar Ministerie heeft berekend dat Van Rey ten minste 91 duizend euro aan giften en diensten heeft aangenomen van Van P. In een interview met de Volkskrant eind vorige maand noemt de oud-wethouder het verwijt van omkoping 'onzin', de verkiezingsfraude 'lariekoek 'en het witwassen 'een fiscale kwestie, die het OM bij gebrek aan beter heeft aangewend om de dagvaarding aan te dikken'. Hij erkent alleen dat hij gelekt heeft uit de vertrouwenscommisssie, 'maar iedereen doet dat, de gemeentewet is achterhaald'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden