Vroege vrijlating moeilijker in België

België gaat het gevangenen moeilijker maken om vervroegd vrij te komen. De Belgische regeringspartijen bereikten dinsdag overeenstemming over strengere voorwaarden voor de vervroegde invrijheidstelling.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Donderdag wordt een definitief akkoord verwacht. Volgens persbureau Belga zouden 400 tot 500 gevangenen onder de strengere voorwaarden vallen.

Tot nu toe was het in België mogelijk onder voorwaarden vrij te komen na eenderde van de opgelegde straf, en in het geval van recidive na tweederde van de straf. Voortaan moeten daders van ernstige misdaden, met de dood tot gevolg en bestraft met minstens dertig jaar, de helft van hun termijn uitzitten. Voor recidivisten wordt dat driekwart van de opgelegde straf.

De Belgische regeringspartijen bereikten dinsdag overeenstemming over de nieuwe maatregel, op enkele technische details na. Zo was er nog discussie over invoering van een 'beveiligingsperiode', een soort minimumstraf die de rechter kan opleggen. Verwacht wordt dat die discussie donderdag wordt beslecht.

De aanscherping van de vervroegde invrijheidstelling kwam in een stroomversnelling na de fel betwiste vrijlating van Michelle Martin, ex-vrouw van Marc Dutroux. Betogingen in Brussel en in Malonne, waar Martin wordt opgevangen, getuigden van maatschappelijke onrust over de vervroegde vrijlatingen. De strengere voorwaarden hadden echter niet kunnen voorkomen dat Martin voorwaardelijk was vrijgekomen. Martin heeft ruim de helft van haar straf uitgezeten. Hoewel ze eerder veroordeeld werd voor medeplichtigheid aan serieverkrachting, is volgens het strafrecht geen sprake van recidive.

De kloosterzusters van Malonne krijgen ook steun. Volgens het Katholiek Nieuwsblad uit Nederland hebben zo'n zevenhonderd katholieken een steunbetuiging gestuurd. 'De zusters zijn nog altijd van mening dat hun beslissing om Martin op te vangen juist was', aldus een abdis in de krant.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden