Vroege opluchting ChristenUnie houdt geen stand

De leiding van de ChristenUnie heeft zich woensdagavond om even voor negenen teruggetrokken in het Omniversum, 'het unieke grootbeeldfilmtheater' in Den Haag....

De eerste reactie is áááhhh, een kreet waarin vooral opluchting en een beetje teleurstelling doorklinken. De vier zetels lijken in elk geval behouden te blijven. Maar een halfuur later, als de werkelijkheid in de lobby van het Omniversum weer is teruggebracht tot tv-schermen, klinkt het áááhhh een octaaf lager: er moet toch een zetel worden ingeleverd. Die andere christelijke partij, de SGP van Bas van der Vlies, behoudt haar twee zetels.

De ChristenUnie is duidelijk met gemengde gevoelens bijeengekomen op de verkiezingsavond. Campagneleider Peter van der Bijl vertolkt nog het meest optimistische geluid. Het zou hem werkelijk teleurstellen als de partij niet op vijf kamerzetels zou uitkomen. Rouvoet heeft het christelijk-politieke geluid zo goed voor het voetlicht kunnen brengen en dat kan niet voor niets zijn geweest. Hij is daarin zoveel beter uit de verf gekomen dan zijn voorganger Kars Veling, onder wie de ChristenUnie ruim een halfjaar geleden op vier zetels bleef steken.

Maar kandidaat-Kamerlid Dick Stellingwerf zakt juist met een bang gemoed op een van de ligstoelen, waarmee het Omniversum zijn veelomvattende werkelijkheid toont. Vanuit zijn comfortabele positie ziet hij een politiek landschap dat de laatste week steeds dieper is verdeeld.

Stellingwerf heeft zelfs gehoord dat partijgenoten om die reden voor het CDA hebben gekozen. Als de ontrouw zo diep zit, dan is de aanvankelijke score zelfs een meevaller. Dat zegt Dick Stellingwerf als volbloed partijgenoot, want hij staat vijfde op de lijst.

Ook partijleider André Rouvoet zoekt de verklaring in de tweedeling, als teleurstelling heeft plaatsgemaakt voor zijn aanvankelijke opluchting. 'We weten nu nog niet hoe het verloop precies is geweest, hoeveel stemmen er van de ChristenUnie naar het CDA zijn gegaan, maar onze mensen zijn ongetwijfeld toch gevoelig geweest voor die machtsstrijd.'

De ChristenUnie is de verkiezingen ingegaan als een principiële partij die regeringsverantwoordelijk niet uit de weg zou gaan. Als alle kleine beetjes zouden helpen, het liefst aan de linkerkant en desnoods aan de rechterkant, wilde Rouvoet best op de wip zitten om de doorslag te geven. Maar hij moet woensdagavond tot de conclusie komen dat de CU daarvoor te weinig gewicht in de schaal legt.

Rouvoet denkt er hoe dan ook in te zijn geslaagd een sterke fractie op te bouwen. De CU heeft zich kunnen profileren als een partij die het christelijk gedachtegoed, anders dan het CDA, trouw is en dat kan uitdragen, ook al zal dat met slechts twee partijgenoten aan zijn zijde zijn.

Vanuit de bijbelse opdracht die de ChristenUnie zich heeft gesteld, is het verlies misschien ook wat gemakkelijker te verteren. 'Wij beginnen aan deze bijeenkomst in de wetenschap dat het allemaal in Gods hand is', aldus partijvoorzitter Thijs van Daalen. De avond wordt besloten met peptalk van Rouvoet en samenzang. 'Ik bouw op U, mijn schild en verlosser', aldus klinkt door het Omniversum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden