Vroege kogels

HET GEBEURDE toen ik met mijn kinderen zat te kijken naar zo'n foute Amerikaanse tienerkomedie, gehuurd op dvd. Bij de erbarmelijk flauwe poep- en sexgrappen viel me op dat het geluid ongelijk liep met het beeld: de acteurs bewogen hun lippen en een fractie van een seconde later klonk hun...

Peter van Lonkhuyzen

Er is iets vreemds aan de hand met het begrip kwaliteit op tv. Ik heb het niet over inhoudelijke kwaliteit maar over beeld en geluid. Kwaliteit 'sells', beter beeld en geluid is hét verkoopargument van dvd. En dvd is hét verkoopsucces van de afgelopen jaren.

Met een dvd-speler ben je er overigens nog niet. De kwaliteit van dvd komt pas tot echt zijn recht op je splinternieuwe breedbeeld-tv (aldus de elektronica-industrie), en het geluid op je surround sound home theatre system met bas, subwoofer, satellietspeakers en center speaker. Je moet er kortom een flinke persoonlijke lening voor afsluiten, maar dan heb je ook wat. Kun je nagaan hoe hoog wij, tv-kijkers, kwaliteit in ons vaandel voeren.

Maar intussen krijg je dvd's in handen die niet synchroon lopen. En het gebeurt niet alleen op dvd: in gewone tv-inzendingen is het schering en inslag. Tijdens een spaghettiwestern, onlangs bij een van de commerciële zenders, was het gefluit van de kogels al te horen terwijl de trekker van het pistool nog niet eens was overgehaald. De tegenstanders van Clint Eastwood stortten al reutelend neer terwijl onze held nog aan het mikken was.

Niet alleen omroepen maar ook omroepministers gaan luchtig om met de kwaliteit waarin in de huiskamers zo zwaar wordt geïnvesteerd. De 'commerciëlen' werden vroeger door de politiek van de tv geweerd, en kregen pas voet aan de grond met de 'u-bocht-constructie'. De programma's (doorgaans in Nederland opgenomen) worden naar Luxemburg gestraald en vervolgens teruggezonden, zodat het net is alsof een Luxemburgse omroep de programma's uitzendt. Destijds was het een noodoplossing voor een kinderachtige politieke halstarrigheid, maar die noodoplossing bestaat nu nog steeds.

Gevolg van twee keer overseinen: dubbel verlies van beeld- en geluidskwaliteit. Daar zit je dan met je dure breedbeeld en surround.

Deze maand komt er iets nieuws: digitale tv via de ether, op de markt gebracht door het bedrijf Digitenne. Met een speciale antenne en decoder kun je massa's tv-signalen uit de lucht plukken. Het voordeel ten opzichte van de huidige antennes: veel betere kwaliteit.

Maar zo lang Hilversum er niet in slaagt de kogels te laten vertrekken op het moment dat de trekker wordt overgehaald, vraag ik me af wat we met die betere kwaliteit aanmoeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden