Vroeg vertrek oudere ambtenaren kost miljoenen

DEN HAAG (ANP) - Het vervroegd met pensioen sturen van oudere ambtenaren, kost de overheid vele miljoenen euro's. Dat blijkt uit een overzicht over 2005 dat minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) onlangs aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sommige ambtenaren, ook de lagere, krijgen soms enkele tonnen mee. Deze koopsommen worden verspreid uitgekeerd over enkele jaren. Gemiddeld duren de regelingen voor vervroegd pensioen ruim zeven jaar. De maatregel is afgesproken als gevolg van de reorganisatie en de inkrimping van de rijksdienst.

Aanvankelijk had Remkes voor het Sociaal Jaarverslag van het Rijk alleen een overzicht gemaakt van topambtenaren die meer ontvangen dan de 158.000 euro per jaar van hun minister. Maar door de koopsommen erbij op te tellen die vorig jaar als uitkering zijn afgesproken, komen ook lagere ambtenaren al boven de twee of drie ton uit.

Onderwijs, SZ en V&W

Vooral de departementen van Onderwijs, Sociale Zaken en van Verkeer en Waterstaat hebben zo'n regeling met ouderen getroffen, zo blijkt uit het geanonimiseerde staatje.

De hoogste ontslagvergoeding ging naar een senior adviseur op Onderwijs, met een jaarsalaris van bijna 34.000 euro. Deze krijgt in totaal 544.000 mee over de komende 9,25 jaar. Een beleidsmedewerker van Onderwijs met een jaarsalaris van ruim 46.000 euro kreeg ruim 352.000 euro mee over 9 jaar.

Ontslagvergoedingen

Verder staan er nog ontslagvergoedingen op het lijstje, zoals die van een directeur van Sociale Zaken met een jaarinkomen van bijna 80.000 euro. Hij kreeg een totale ontslaguitkering van 523.000 euro. Een medewerker van Economische Zaken met een jaarsalaris van bijna 63.000 euro kreeg een ontslagvergoeding van bijna 369.000 euro.

Remkes wijst er nog op dat alle voorzieningen die zijn getroffen, rechtmatig bevonden zijn in de controle over 2005.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden