Vrijzinnige Partij: verlaag de grondtoon, deze wekt verdeeldheid en agressie op

Het moet wel de merkwaardigste politieke bijeenkomst zijn van deze campagne. 'De basis op orde', dat is de slogan waarmee de Vrijzinnige Partij (VP) de verkiezingen ingaat. Tot die basis rekent de partij niet alleen het belastingvrije basisinkomen van 800 euro. Ook de universele grondtoon valt daaronder, de laagste toon voortgebracht door een trillingsbron, zoals een instrument.

null Beeld
Beeld

De VP wil dat de overheid een Europese lobby begint om die grondtoon te verlagen. Vandaar dat op een woensdagavond in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum dit evenement plaatsvindt.

Gastspreker is de violist Ernó Olah, die bij het Metropole Orkest speelde en lid is van het Malando Kwintet. Hij zou het publiek inwijden in de geheimen van de universele grondtoon, en kijkt nu met iets van verbazing naar de flip-over die hij zojuist volschreef met cijferreeksen en meetkundige figuren.

'Ik zou ook niet weten hoe het mogelijk is', zegt hij. 'Toch klopt het. Dit resoneert mee met de natuurkundige wetten.'

Goebbels

Wat volgens hem klopt: dat het hele universum als het ware een grondtoon van 432 Hertz afdwingt - 432 trillingen per seconde. Dan is er harmonie, dan zijn de mensen op hun best. Terwijl de grondtoon die wij hanteren, met name om instrumenten te stemmen, 440 Hertz is.

Dat leidt volgens Amerikaans onderzoek tot verdeeldheid en agressie. In de beide Wereldoorlogen bleek 440 Hertz perfect voor marsmuziek. Joseph Goebbels, de minister van Volksvoorlichting in Hitler-Duitsland, zou de grondtoon persoonlijk hebben verhoogd om verwarring te stichten.

Een vrijzinnig geluid

De Vrijzinnige Partij is het vehikel van Norbert Klein, de andere helft van het duo Krol en Klein dat vijf jaar geleden voor 50Plus in de Tweede Kamer werd gekozen. Met Klein stap je een andere wereld binnen. Van klankschalen, universele trillingen, gulden snede en de natuurlijke ordening van zonnebloempitten.

Dat heeft gevolgen voor de bezoekersaantallen. Inclusief verslaggever zijn er tien mensen aanwezig in de royale Studio 2. Het optimisme van Klein, 0 zetels in de peilingen, is ongebroken: 'Kijk ik naar de cijfers op Facebook, dan trekken we veel aandacht.'

Klein verklaart zijn omhelzen van de universele grondtoon zo: 'een zuiver geluid is een vrijzinnig geluid'. Zelf was hij een late bekeerling. 'We kenden het verhaal van de grondtoon niet. Het sluit mooi aan bij ons idee van een sterke basis.'

Universele trillingen

Olah, pleitbezorger van die grondtoonverlaging, is een kennis van Marie-Louise Loomans, de nummer twee op de lijst. Dankzij hem denkt ook zij nu dat veel van wat er misgaat in de wereld te wijten is 'aan de disbalans die veroorzaakt wordt door de universele trilling die niet is afgestemd op de grondtoon'.

432 Hz, dat is de frequentie van de standaard A, vertelt Olah. Die A heeft dan weer te maken met het eerste geluid dat een baby maakt. Vanaf dat prille begin neemt hij ons mee langs spiraalvormige schelpen, langs de Schumann-resonantie, die de hartenklop van de aarde is, en langs de frequentie die mensen in ruststand aannemen.

We doen de veelhoeken van Pythagoras aan en Franse kathedralen, horen hoe Giuseppe Verdi de Italiaanse overheid smeekte de grondtoon niet te verhogen omdat zijn koren dan beroerd zouden klinken. Tegen de tijd dat het magische getal 144 in zicht komt, tevens trilgetal dat je derde oog stimuleert, zijn we al zo'n beetje bereid te geloven dat het geen toeval is dat drie maal 144 ook weer 432 is. Na anderhalf uur vragen we ons af of de andere partijen de boot missen door de grondtoon links te laten liggen.

De grondtoon omlaag... Zou dan eindelijk alles op z'n plek vallen?

Test het hier zelf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden