Vrijwilligers redden 20 asielhonden in rampzone

AP

TOKIO - Toen Etsumi Ogino de foto zag van een groep achtergelaten honden in een verlaten stad nabij de Fukushima-kerncentrale, dacht ze aan haar 13-jarige hond Kein. 'Mijn hart ging tekeer', aldus de 56-jarige vrijwilligster in een dierenasiel over de intrigerende foto die donderdag ook in de Volkskrant stond.

Zij en andere dierenliefhebbers belden meteen Asahi.com, de website van de grote Japanse krant Asahi Shimbun die de foto van AP had gepubliceerd. De AP-fotograaf gaf haar informatie over de plek waar hij de collies vorige week had gezien. Ze gaf de informatie door aan Sheltie Rescue, een groep dierenredders die uit heel Japan e-mails kreeg om de groep honden te redden uit de evacuatiezone rond de kerncentrale. Een maand waren ze nu alleen in het gebied.

Afgelopen zondag vertrokken zeven vrijwilligers uit Tokio naar de spookstad Minamisoma. Sommigen hadden speciale antiradioactieve pakken aan, anderen simpele regenpakken. Bij het treinstation, vlakbij het huis van de hondeneigenaar, vonden ze een deel van de collies. 'Ze wachtten op hun eigenaar', aldus Tamiko Nakamura.

Honger hadden ze niet. De eigenaresse, een hondenfokker die na de aardbeving was geëvacueerd uit het rampgebied, had genoeg gedroogd voedsel voor ze achtergelaten. Met snacks werden de collies gelokt. In totaal werden twintig honden gered. De meeste werden ondergebracht in een dierenkliniek bij Tokio.

Volgens Nakamura was de eigenaresse van de collies, die bezorgd was over hun lot, 'zeer gelukkig'. Maar sommige collies uit de groep zitten nog steeds in Minamisoma. Nakamura: 'Ik maak mij zorgen en ik wil ze daar weghalen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden