nieuws

Vrijwilligers Hulptroepen voelen zich misleid en voorgelogen door Van Lienden: ‘Stort alles terug’

Vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Hulptroepen Alliantie, de non-profitorganisatie van Sywert van Lienden en zijn compagnons, zijn misleid, gemanipuleerd en voorgelogen. Dat schrijven ze vandaag in een brief in de Volkskrant. Ze roepen de drie mannen op alle winst terug te storten.

Tom Kreling en Frank Hendrickx
Sywert van Lienden. Beeld Hulptroepen.nu
Sywert van Lienden.Beeld Hulptroepen.nu

Ze schrijven dat door de inzet van vrijwilligers en medewerkers de deal met de overheid mogelijk werd gemaakt, waarbij alles werd gedaan uit naam van de Stichting Hulptroepen, met mails en het logo van de stichting. Daarbij werd volgens hen ‘vakkundig de commerciële intentie verborgen gehouden’ voor alle betrokkenen ‘die de mondkapjesleveringen mogelijk hebben gemaakt’.

De medewerkers en vrijwilligers lazen vervolgens in de Volkskrant dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel twee deals met de overheid ter waarde van 100,8 miljoen euro via een commercieel bedrijf Relief Goods Alliance hadden afgesloten. Daar verdienden ze zelf zeker 28 miljoen euro mee. Die onderneming werd drie weken na de oprichting van de non-profitorganisatie in het leven geroepen door Van Lienden en twee compagnons.

Onwetend

De vrijwilligers schrijven nu dat zij al die tijd van niets wisten en onder de indruk waren dat ze alles ‘om niet’ deden. ‘Nog dit voorjaar benadrukten ze dat ze toch al een jaar zonder baan zaten.’

Een van de ondertekenaars van de brief is ontwerper Justus Bruns, die onder meer meewerkte aan de presentaties waarmee Van Lienden bij de overheid de deal van 100 miljoen wist binnen te slepen. Bruns hoopt nog steeds dan Van Lienden, Damme en Van Gestel hun fouten recht zullen zetten. ‘Dat ze hun excuses zullen aanbieden, vergiffenis vragen en het geld terugstorten.’ Bruns heeft twee weken geleden nog voor het laatst met Van Lienden gesmst. ‘Maar excuses heeft hij nog niet gemaakt.’

‘Een loer gedraaid’

Thijs Niks, die vanuit Amerika leveranciers en fabrikanten van mondkapjes screende voor de stichting, zegt ongelofelijk ‘boos en teleurgesteld’ te zijn, hoe al die mensen ‘een loer zijn gedraaid'. Hij heeft bewust geen contact meer met Van Lienden opgenomen, die hij al heel lang kent. ‘Daarvoor is er teveel boosheid. En als je een jaar lang iedereen hebt voorgelogen, dan heb ik geen geloof meer in een eerlijk antwoord van hem als hij niet eerst het geld terugstort.’

Bruns hoopt dat de oproep effect heeft: ‘Dit kan niet geaccepteerd worden. Als mensen in de toekomst gevraagd worden om iets voor nop te doen, voor de goede zaak, dan moet je daar volmondig ja op kunnen zeggen.’

Eerder bleek dat ook Coolblue, Randstad en andere voormalige zakenpartners die betrokken waren bij de non-profitorganisatie Hulptroepen zich belazerd voelen door Van Lienden en zijn twee kompanen. Coolblue-topman Pieter Zwart zei onlangs tegen de Volkskrant dat op ‘schandalige wijze misbruik was gemaakt van onze naam en vooral ons vertrouwen’. Medewerkers van zijn bedrijf hadden meegewerkt aan het opzetten van een webshop waar zorgverleners beschermingsmiddelen konden bestellen. Ook nam Coolblue de orderverwerking en de verzending voor zijn rekening en stak Zwart een half miljoen in de organisatie van Van Lienden.

Belastingbetaler

Deze week riep ook een meerderheid in de Tweede Kamer Van Lieden en zijn zakenpartners op om de gemaakte winst terug te storten. De Kamer nam een motie van Denk-voorman Farid Azarkan aan, waarin stond dat Van Lienden, Damme en Van Gestel zich op oneigenlijke gronden hebben verrijkt. Ze zijn verzocht om 28 miljoen euro ‘terug te geven aan de belastingbetaler’.

In het televisieprogramma Buitenhof, waarin Van Lienden erkende miljonair te zijn geworden, zei de mondkapjeshandelaar dat hij het geld gaat beleggen om met de rendementen iets goed te doen.

Van Lienden wil nu niet reageren op de beschuldiging van de medewerkers en vrijwilligers dat ze misleid, gemanipuleerd en voorgelogen zijn, omdat hij de brief niet kent. ‘We organiseren de afgelopen tijd allerlei gesprekken met betrokkenen: iedereen is welkom.’ Damme en Van Gestel reageerden niet op een verzoek tot commentaar op de brief.

Naar aanleiding van de mondkapjesaffaire liet het CDA dinsdag weten dat Van Lienden ‘in goed onderling overleg’ zijn lidmaatschap van de partij heeft opgezegd. Vorig jaar schreef hij nog mee aan het partijprogramma van de christendemocraten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden