Vrijwilligers gezocht

Poppodia hebben in tegenstelling tot veel andere organisaties geen moeite om jonge vrijwilligers te vinden. ‘Het is altijd gezellig en leuk en ik bespaar geld.’..

Latifa Ben Ali Salah

‘Wij hoeven weinig moeite te doen om aan vrijwilligers te komen’, vertelt Mike Iking, manager van het poppodium Hedon in Zwolle. ‘We hebben één briefje achter de bar hangen dat vrijwilligers zich kunnen aanmelden en dat is in de regel genoeg.’ Aan het podium zijn 125 vrijwilligers verbonden, in de leeftijdscategorie 18 tot 52 jaar. Ongeveer de helft van hen valt in de leeftijdscategorie tot 30 jaar. In het podium kunnen de jongeren verschillende functies uitoefenen, zoals barmedewerker of licht- en geluidstechnicus.

Poppodia zijn van oudsher een plaats waar veel vrijwilligers actief zijn. De 75 podia die zijn aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals geven werk aan ruim zesduizend mensen. Tweederde werkt als vrijwilliger. Bij de vereniging is niet bekend hoeveel procent uit jongeren bestaat. Maar volgens directeur Siebe Weide zijn zij sterk vertegenwoordigd.

De cijfers over jongeren die vrijwilligerswerk doen, lopen uiteen. Uit het meest recente onderzoek van het jongerenonderzoeksbureau Qrius blijkt dat een kwart van de jongeren tot 30 jaar vrijwilligerswerk doet. Naast werken bij poppodia zijn jongerencentra en sportverenigingen erg populair.

Waarom lukt het poppodia in tegenstelling tot andere instellingen wel om met weinig moeite aan vrijwilligers te komen? Iking: ‘Muziek ligt dicht bij de belevingswereld van jongeren. Muziek is een hobby en door het werken bij een podium kan je daar heel dicht bij zijn .’ Vrijwilligers kunnen letterlijk dicht bij komen, de kleedkamers van artiesten zijn voor hen geen verboden terrein.

De muziek is ook een reden voor Annemarie Maters (17) om vrijwilligerswerk te doen in het poppodium Metropool in Hengelo. ‘Ik kan daar ook horeca-ervaring en mensenkennis opdoen.’ Vooral dat laatste komt van pas als zij in de toekomst sociologie gaat studeren. Maters werkt drie avonden per maand. Zij ziet haar werk net als veel collega’s vooral als vrijetijdsbesteding: ‘Het is altijd gezellig en leuk. En ik bespaar veel geld omdat ik gratis naar binnen mag bij concerten in Metropool.’

Bij de poppodia is wel een verandering te zien ten opzichte van tien jaar geleden. De tijd dat vrijwilligers het meubilair van het podium waren, is volgens Iking voorbij. ‘We moeten nu meer doen om de jongeren bij het podium te betrekken zoals het organiseren van vrijwilligersuitjes en een borrel na de maandelijkse vergadering.’

Sommige poppodia, zoals de Effenaar, kiezen ervoor om alleen met betaalde krachten te werken omdat vrijwilligers geen professionele houding zouden hebben. Onzin, volgens Iking: ‘Al zouden we ons betaalde krachten kunnen veroorloven, wij werken toch liever met vrijwilligers. Ze staan dicht bij de doelgroep en kunnen vrienden over concerten vertellen. Daardoor zijn zij een goed publiciteitsmiddel.’

Latifa Ben Ali Salah

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden