Vrijwilligers gezocht voor taalles aan migranten

Gemeenten gaan de komende drie jaar tienduizend vrijwilligers werven om migranten die slecht Nederlands spreken, taalles te geven.

Van onze verslaggever

Samen met premier Balkenende lanceerde Vogelaar maandag de campagne ‘Het begint met taal’, die nieuwkomers moet stimuleren op taalcursus te gaan. Ongeveer een half miljoen allochtonen beheersen het Nederlands onvoldoende. Vogelaar: ‘Nederlands spreken is nodig om mee te kunnen in de samenleving. Om een praatje te kunnen maken met de buren, de weg te vragen, de kinderen te helpen met hun schoolwerk en bij het vinden van een baan.’

Volgens Vogelaar voelt ongeveer de helft van de bevolking er wel wat voor om taalcoach te worden. Om zo veel mogelijk mensen te werven, werkt de overheid samen met scholen, vakbonden en maatschappelijke organisaties als het Rode Kruis, Gilde Nederland en Humanitas.

Vorig jaar kwamen ernstige problemen aan het licht bij uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. Gemeenten raakten het spoor bijster in de ingewikkelde regelgeving en slaagden er niet in de inburgeraars naar het leslokaal te krijgen. Slechts 10 procent van het voor 2007 geplande aantal van 60 duizend begon aan de inburgeringscursussen. Sinds Vogelaar de wet heeft vereenvoudigd loopt het in de meeste steden inmiddels beter met de cursussen.

De stichting Lezen en Schrijven waarschuwde maandag niet alleen aandacht te geven aan de taalachterstand van allochtonen. Volgens een woordvoerster is ook een miljoen autochtonen ‘laaggeletterd’. Ook zij hebben daarmee minder kans mee te komen in de Nederlandse samenleving.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden