NieuwsVerdwijning Willeke Dost

Vrijwillige speurder stopt met zoeken naar vermiste Willeke Dost na vernieling

Ab Bruintjes, één van de vrijwillige speurders naar de in 1992 spoorloos verdwenen Willeke Dost, stopt met zoeken. Dat heeft Bruintjes besloten nu zijn tuin in het Drentse Koekange is vernield, daags nadat hij en anderen op eigen initiatief groeven naar de stoffelijke resten van het meisje. 

Ab Bruintjes (rechts) en Jan Huzen in november. De twee amateurspeurders, die sinds 2010 op zoek zijn naar de in 1992 vermiste Willeke Dost, stelden een ultimatum: als de politie niet gaat graven op een verdachte plek - op zoek naar stoffelijke resten - doen ze het zelf.Beeld Harry Cock

Het vandalisme, dat plaatsvond tijdens de jaarwisseling, staat volgens hem in direct verband met de zoektocht. ‘Mijn familie mag nooit het slachtoffer zijn van dit soort zaken,’ schrijft Bruintjes op Facebook.

Dost, destijds 15, verdween in januari 1992 spoorloos uit de boerderij van haar pleeggezin in Koekange. Bruintjes, afkomstig uit hetzelfde dorp, raakte in 2010 gefascineerd door de nog altijd onopgeloste verdwijning. Sindsdien zocht hij samen met Jan Huzen, een kennis van de tante van Dost, naar de oplossing van het mysterie. De cold case werd de afgelopen jaren meerdere keren heropend. Dat gebeurde voor het laatst in 2009, toen het onderzoek leidde tot de arrestatie van Willekes pleegmoeder en -broer. Wegens gebrek aan bewijs bleef een aanklacht uit.

Toch vermoeden sommigen nog altijd betrokkenheid van het pleeggezin. Dost zou begraven liggen op het erf bij de boerderij van het gezin. Om die reden groef een groep vrijwilligers op kerstnacht en op 30 december in het gebied. Beide keren greep de politie in: de zoekactie, op initiatief van Huzen en Bruintjes, vond plaats op privégrond. Begin november groef de politie zelf nog op de locatie. Geen van beide keren werden stoffelijke resten gevonden.

Volgens Bruintjes is de graafactie de directe aanleiding geweest voor de vernieling van zijn tuin. ‘Wij hebben een nachtelijke zoektocht uitgevoerd waarop het nodige valt aan te merken. In sommige ogen was dit een brug te ver. In het licht van zoekmogelijkheden mijns inzien niet. Inmiddels is bekend dat mijn tuin tijdens de jaarwisseling is vernield. Een verklaring daarvoor laat zich raden.’

Bruintjes wilde zijn besluit donderdag niet verder toelichten.

Al 26 jaar onopgehelderd: de verdwijning van Willeke Dost

Nu de politie niet langer actief onderzoek doet in de zaak, doet een groep vrijwilligers er alles aan de cold case levende te houden. Verslaggever Jurre van den Berg sprak Ab Bruintjes en Jan Huzen over hun plannen om zelf naar de stoffelijke resten van het meisje te graven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden