Vrijwillige seks op feestje leidt tot twee jaar cel

Genarlow Wilson was 17 toen op videotape werd vastgelegd hoe op een wild feestje een 15-jarige schoolvriendin hem (en andere jongens) pijpte....

Philippe Remarque

Er volgden jaren van protest, rechtzaken en parlementszittingen. Ex-president Jimmy Carter deed een oproep. Landelijke kranten schreven verontwaardigde commentaren. Zelfs de jury die hem had veroordeeld en de opsteller van de betreffende wet veroordeelden het vonnis.

Vrijdagavond was het zover: er kwam een einde aan ‘een van de grootste justitiële dwalingen in de moderne geschiedenis van Georgia’, zoals een lokaal politicus het noemde. Wilson, inmiddels 21 jaar, viel na twee jaar cel zijn moeder en zusje in de armen buiten de muren van de jeugdgevangenis in Forsyth, Georgia.

Om zijn bizarre zaak te beëindigen, moest het hooggerechtshof van de staat Georgia rechtstreeks ingrijpen, iets dat zelden voorkomt. En nog was het vrijdag een dubbeltje op zijn kant, met vier opperrechters vóór en drie tegen. Om Wilson vrij te krijgen, beriep de meerderheid zich op het achtste amendement van de Amerikaanse Grondwet, dat ‘wrede en ongebruikelijke straf’ verbiedt.

Ongebruikelijk was het zeker. Wilson was een zwarte modelleerling en footballtalent, door zijn medeleerlingen gekozen tot ‘homecoming king’. Hij werd het slachtoffer van een wet die is bedoeld tegen pedofielen, niet tegen vrijwillige seks tussen tieners.

Om dit soort verwarring te vermijden, had het parlement van Georgia in de wet speciaal een zogeheten ‘Romeo en Julia’-clausule ingebouwd. Die maakt seks met iemand onder de 16 jaar tot slechts een overtreding indien het leeftijdsverschil tussen de betrokkenen minder dan vier jaar is. Maar dat gold in de wet niet voor ‘tegennatuurlijke seks’. En daartoe behoorde ook orale seks, dat in Georgia tot 1998 zelfs tussen echtelieden strafbaar was.

In 2006 maakte het parlement van Georgia een einde aan de ongerijmdheid door orale seks toe te voegen aan de Romeo en Julia-clausule. Te laat voor Wilson. En de wijziging gold expliciet niet met terugwerkende kracht, waardoor hij toch naar de gevangenis moest. Er zijn dan ook nog steeds mensen die zijn vrijlating onjuist vinden. Vanuit het oogpunt van de scheiding der machten is het ongewenst dat rechters een bewuste beslissing van het parlement ongedaan maken.

Genarlow Wilson heeft altijd geweigerd schuld te bekennen in ruil voor strafvermindering. Anderen die dat wel deden in soortgelijke zaken, ondervinden nu grote problemen. Als geregistreerde seksuele delinquenten mogen ze bijna nergens wonen.

Wilson was mild gestemd na zijn vrijlating: ‘We hebben allemaal fouten gemaakt en moeten ervan leren’, zei hij. In de gevangenis heeft Wilson zijn opleiding voortgezet. Hij wil weer gaan sporten en overweegt sociologie te gaan studeren.

Maar op zijn eerste avond thuis kreeg hij van zijn moeder eerst kippenvleugeltjes en friet. ‘Voor mij voorlopig geen feestjes’, zei hij tegen verslaggevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden