Vrijwillige registratie gaat velen al te ver

AMSTERDAM - De Europese Unie kent geen registratieplicht voor lobbyisten. Wel is vorig jaar een vrijwillig Transparantieregister ingesteld, maar dat wordt door een minderheid van europarlementariërs gebruikt.

Het verzet in het Europees Parlement tegen een verplicht openbaar lobbyregister is aanzienlijk, bleek vorig jaar bij het opstellen van een gedragscode.

Ook onder Nederlandse europarlementariers: eind mei bleek uit onderzoek door de Vrije Universiteit en weekblad De Groene Amsterdammer dat slechts 12 van de 26 Nederlandse europarlementariërs openheid van zaken over hun nevenfuncties en lobbycontacten geven, onder wie Sophie in 't Veld (D66) en Auke Zijlstra (PVV).

Het aantal lobbygroepen in Brussel is de afgelopen jaren fiks gegroeid. Lobbywaakhond ALTER-EU schat dat zo'n 25- tot 30 duizend professionele lobbyisten zich met Brussel bezighouden. Een aantal leden van het Europees Parlement wil daarom dat het openbaar maken contacten met lobbyisten wordt verplicht. Onder hen is Dennis de Jong (SP), die in samenwerking met ngo Transparency International europarlementariërs onder druk wil zetten zich permanent aan het lobbyregister te committeren.

'Het zou goed zijn als alle europarlementariërs aangeven wat de invloed is geweest van lobbyisten op hun behandeling van wetsteksten', zegt De Jong. 'Welke contacten hebben geleid tot concrete tekstwijzigingen of voorstellen? Lobby's zijn prima, maar het moet duidelijk zijn welke informatie van wie is meegewogen bij de besluitvorming.'

De Jong meent ook dat de gedragscode voor geschenken moet worden aangescherpt. 'Europarlementariers mogen nu giften aannemen ter waarde van maximaal 300 euro. Dat vind ik veel geld.'

Over het accepteren van reizen wordt in Brussel nog gesteggeld. Twee weken geleden stelden de voorzitter en de vicevoorzitter van het Europees Parlement voor dat trips niet hoeven worden gemeld als tweede klas wordt gereisd en hotels niet meer kosten dan driehonderd euro per nacht. De meerderheid van het Europees Parlement keurde het voorstel af, omdat het te soepel zou zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden