Vrijwillige alimentatie

Vrijwillig betaalde partneralimentatie na een echtscheiding is toch fiscaal aftrekbaar. Aanvankelijk honoreerde de rechter de bezwaren van de fiscus tegen deze aftrek....

Vrijwillig betaalde alimentatie berust niet op een rechterlijke uitspraak of een echtscheidingsconvenant, en evenmin op liefdadigheid. Zij komt vaak voor als de gewezen partners wel gescheiden leven zonder dat een echtscheiding is uitgesproken. Ook wijken heel wat ex-partners vrijwillig af van eerdere afspraken, bijvoorbeeld wanneer de ontvangende partner zich heeft verkeken op de eigen verdiencapaciteit. Ook de rechter wil dan de eerder gemaakte afspraken nogal eens openbreken.

Vrijwillige betaling vindt soms ook plaats na de verbreking van een nieuw samenlevingsverband door de ontvanger van de alimentatie. De alimentatierechten vervallen bij een nieuw samenlevingsverband, en herleven niet als de nieuwe relatie mis gaat. Toch komt de betaling dan vaak weer op gang, zeker als de ontvangende partner ook de kinderen verzorgt. Echtscheidingsconvenanten voorzien hier vaak in.

Zolang de ontvangende partner de alimentatie maar keurig fiscaal aangaf had de fiscus hier weinig pijn aan. De aftrek werd dan wel toegestaan. Maar de vrijwillige betalingen gingen steeds vaker naar gewezen partners in het buitenland. Daarover werd geen belasting betaald aan de fiscus in Nederland. Dat stuitte op bezwaren bij de fiscus, die door de rechter daar in werd gesteund.

De inkt onder de uitspraak van de rechter was nog nauwelijks droog toen de beperking van de alimentatieduur tot twaalf jaar door de Tweede Kamer werd aangenomen. In het kader van die limitering zegde Vermeend toe dat vrijwillig betaalde alimentatie na die periode ook aftrekbaar zou blijven. Hij heeft in 1995 hiervoor een regeling gemaakt.

Onlangs besliste de Haagse belastingrechter dat die aftrek dan ook moet gelden voor alle betalers van vrijwillige alimentatie, tijdens of na die twaalf jaar. Zelfs als vaststaat dat Vermeend bij zijn toezegging zeker niet hieraan heeft gedacht. Vrijwillig betaalde alimentatie wordt hierdoor weer aftrekbaar.

Ewoud Lietaert Peerbolte

De auteur is fiscaal jurist en uitgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.