Nieuws Pulsvisverbod

Vrijwel volledig verbod op pulsvissen per 2021

De Nederlandse pulsvissers worden enigszins gespaard. De omstreden vismethode wordt vanaf 1-7-2021 verboden maar tot die tijd mag de helft van de pulsvissers nog de zee op. Dat is volgens betrokken het resultaat van overleg woensdagavond tussen de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Pulsvissers aan het werk. Beeld ANP

Nederland vreesde een koude sanering voor de circa 80 pulsviskotters. Het Europees Parlement drong al langer aan op een totaalverbod omdat de visvangst met elektrische schokken onnodig wreed zou zijn. Ook de meeste lidstaten toonden weinig begrip voor Nederland omdat het afgelopen veel te veel pulsvisvergunningen heeft verstrekt. In de voorstellen die woensdag op tafel lagen, mochten nog maar 7 pulsvissers in de periode tot 2022 aan de slag.

Een intense lobby vanuit Den Haag en sommige Nederlandse europarlementariërs leidde tijdens het beslissende overleg tot een minder scherpe afbouw van de pulsvloot. Volgens betrokkenen kunnen 42 pulskotters nog tot 1 juli 2021 aan de slag, de rest (bijna 40 schepen) moet aan wal blijven of overgaan op een andere vismethode. In ruil daarvoor gaat het verbod wel een half jaar eerder in dan de geplande 1 januari 2022.

Na juli 2021 blijft er de mogelijkheid voor maximaal zes pulskotters om verder te gaan, zij het onder zeer strikte voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek. Onduidelijk is of de Nederlandse schepen daarvoor in aanmerking komen.

Minister Schouten (Landbouw) sprak woensdagnacht in een eerste reactie over ‘een zware dag’ voor de vissers maar stelde dat ‘het maximale uit de onderhandelingen is gehaald’ met een betere afbouwregeling. CDA-europarlementariër Schreijer-Pierik – die zich opwierp als het boegbeeld van de pulsvissers – zei na afloop van de onderhandelingen: ‘Iets is beter dan niets’. ‘De overgangsperiode was het enige dat nog uit deze tragische situatie te halen viel.’ Schouten zegde eerder deze week gedupeerde vissers financiële steun toe.

Nederland stelt dat pulsvissen leidt tot meer vangst en minder milieuschade. Andere landen zetten daar vraagtekens bij, zij verzetten zich tegen het opjagen van vissen met elektrische schokken om ze dan te vangen. Vooral Franse vissers protesteerden tegen het pulsvissen.

Stoppen met pulskorvissen, dat juist zo’n duurzame methode is? Urker vissers die steun van minister Carola Schouten krijgen tijdens hun jaarlijkse biddag, snappen er niets van: ‘Volstrekte flauwekul.’

Hoe de pulsvissers het schip in gingen

Dankzij een juichende regering stapten Nederlandse vissers massaal over op ‘elektrisch vissen’. Innovatief én zuinig. Nu dreigt er een strop.

Ook kritiek uit eigen land
Na kritiek uit buitenlandse hoek volgde afgelopen zomer voor Nederlandse pulsvissers nu ook afkeuring uit eigen land, namelijk van kleinschalige kustvissers.

‘Ik was totaal verbijsterd’
De EU stemde vorig jaar voor een verbod op pulsvissen. ‘De Fransen zitten hierachter’, zegt deze familie, die 1,6 miljoen euro investeerde in de methode.

Is elektrisch gevangen vis van mindere kwaliteit?
‘Pulskortrawlers vangen vis van lage kwaliteit, die stress heeft ondergaan en vaak bloeduitstortingen heeft door elektrocutie’, aldus een Franse chef. ‘Het is onmogelijk om met zulke producten te werken.’ Klopt dit wel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden