Commentaar

Vrijwel iedereen in de PvdA is blij dat de strijd voorbij is

De PvdA zal hopen dat de echte campagne meer heil brengt dan de interne strijd om het lijsttrekkerschap.

Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteren over de koers van de partij.Beeld anp

Voor lijsttrekkersverkiezingen valt veel te zeggen. In het beste geval is het de ultieme test voor de nieuwe aanvoerder: die kan eerst op het relatief veilige eigen podium laten zien dat hij tegen de druk bestand is voordat hij het toneel van de nationale campagne beklimt. Mensen als Wouter Bos, Mark Rutte en Alexander Pechtold kregen zo vaste grond onder hun voeten.

Maar zal het de nieuwe PvdA-voorman ook zo vergaan? Vanmiddag wordt bekend wie door de leden op het schild wordt gehesen. Dat is tevens het moment waarop de partij zal trachten de rijen te sluiten en zich als één man achter de nieuwe leider te scharen, in de hoop dat die Diederik Samsoms wonderbaarlijke electorale comeback van 2012 kan herhalen.

Vanzelf zal dat niet gaan, want de verkiezing heeft nog allerminst gebracht wat de PvdA ervan hoopte. Het chagrijn sloop er al in toen partijvoorzitter Spekman 'wegens technische problemen' zijn belofte brak om van de verkiezing een nationaal festijn te maken waaraan ook niet-leden zouden kunnen meedoen.

De tweede grote tegenvaller was dat publiekslieveling Ahmed Aboutaleb zich niet liet verleiden om deel te nemen. Waarna ook de uiterst kritische outsider Jacques Monasch afhaakte - de man die er in elk geval nog een echte inhoudelijke strijd van had kunnen maken.

Na vier weken geforceerd aandoende rivaliteit tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher vragen veel PvdA'ers zich af wat de partij hiermee nou eigenlijk is opgeschoten. Iedereen weet nu dat beide kandidaten worstelen met hun verhaal: ze moeten zich losmaken van het kabinet zonder er afstand van te nemen. Bij gebrek aan echte inhoudelijke strijd viel de media-aandacht tegen, zeker op tv, en het voorlopige resultaat in de opiniepeilingen is eerder negatief dan positief. Vrijwel iedereen in de PvdA is vanmiddag blij dat het voorbij is.

Spekman zal intussen hopen dat er dan tenminste een duidelijke uitslag komt. Bij een miniem verschil, waar de interne kiezersonderzoeken nu wel op wijzen, is het draagvlak voor de nieuwe voorman nog steeds niet onomstreden. En daar was het nou net allemaal om begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden