Vrijwel alle pensioenen gaan omhoog

Bijna alle gepensioneerden krijgen dit jaar een hoger pensioen. Slechts één pensioenfonds verhoogt de pensioenen van 10 duizend gepensioneerden niet....

Deze mededeling, van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken, staat haaks op berichten dat pensioenfondsen op grote schaal de pensioenen niet of beperkt verhogen. De Nederlandse Bond Pensioenbelangen, NBP, opende onlangs een klachtenlijn voor gepensioneerden. Binnen een week werden ruim honderd klachten van gepensioneerden over beperkte of geen verhoging van hun pensioen genoteerd. In Nederland zijn bijna duizend pensioenfondsen.

Hoogervorst baseert zich op een enquête van de toezichthouder, de Pensioen- en Verzekeringskamer. Die heeft de honderd grootste pensioenfondsen ondervraagd over hun indexatiebeleid dit jaar. Zowel het ministerie als de PVK weigeren te zeggen om welke fondsen het gaat.

Deze honderd geënquêteerde fondsen voeren pensioenregelingen uit voor 87 procent van de gepensioneerden, ruim 1 miljoen ouderen. In hun reglement moeten pensioenfondsen vastleggen of zij pensioenen koppelen aan bijvoorbeeld CAO-loonsverhogingen of een inflatiecijfer.

'Voor naar verwachting 90 procent van de deelnemers aan de honderd grootste pensioenfondsen wordt het pensioen in 2002 volledig aangepast aan de stijging van de prijzen en lonen', schrijft Hoogervorst in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Depla (PvdA).

Het ministerie weet niet met welke norm de pensioenfondsen werken bij de verhoging. Ook weet het ministerie niet of de verhoging daadwerkelijk wordt uitbetaald, of wel toegezegd maar uitgesteld met het oog op een slechte vermogenspositie van het fonds.

Bij slechts 1 procent van de gepensioneerden, ofwel 10 duizend mensen, wordt het pensioen volgens Hoogervorst niet verhoogd. Bij de overige negen procent van de gepensioneerden wordt het pensioen niet volledig geïndexeerd.

Hoogervorst wil dat de informatievoorziening over de indexatie van pensioenen wordt verbeterd. Nu wordt nergens geregistreerd of pensioenen worden verhoogd en met welk percentage.

Hoogervorst wil in de nieuwe Pensioenwet vastleggen dat pensioenfondsen zich moeten verantwoorden als zij afzien van indexering. Ook moeten de fondsen de deelnemers beter over de indexering informeren. Nu sturen de meeste fondsen hun gepensioneerden slechts een brief met daarin de hoogte van hun pensioen in het komende jaar. Toelichting ontbreekt meestal.

Hoogervorst wil grote pensioenfondsen ook wettelijk verplichten tot invoering van een deelnemersraad of tot een vorm van bestuursparticipatie door de gepensioneerden. Een deelnemersraad kan bijvoorbeeld adviseren over het indexatiebeleid van een pensioenfonds. De fondsen worden nu bestuurd door de sociale partners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden