Vrijstelling leerplicht onder vuur

Ouders die hun kinderen thuisonderwijs willen geven op basis van hun levensbeschouwing mogen dat in de toekomst niet meer doen. Minister van Bijsterveldt overweegt de vrijstelling van leerplicht voor deze kinderen af te schaffen. Dat heeft ze de Tweede Kamer laten weten.

AMSTERDAM - De minister reageert hiermee op het plan van ouders van 97 leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) om hun kinderen thuisonderwijs te gaan geven. Het ICA moet deze zomer zijn deuren sluiten. De ouders zeggen geen andere school te kunnen vinden die aan hun orthodox islamitische eisen voldoet.


Volgens de wet mag iemand die binnen redelijke afstand van het eigen huis geen school kan vinden die bij de levensbeschouwing of religieuze overtuiging past, een vrijstelling van leerplicht krijgen. Dat is hoe thuisonderwijs in Nederland plaatsvindt: via een vrijstelling.


In antwoord op Kamervragen van CDA, PvdA en PVV over de kwestie schrijft minister Van Bijsterveldt 'serieuze twijfel' te hebben bij deze mogelijkheid tot vrijstelling. Zij vraagt zich af of het wel in het belang is van betrokkenen en de samenleving. 'Het naar school gaan, gaat bij mij boven alles', schrijft ze.


Het is een opmerkelijke koerswijziging, aangezien de minister deze winter nog liet weten dat de driehonderd kinderen die in Nederland thuisonderwijs volgen het uitstekend doen. Ze zag geen aanleiding om aan deze mogelijkheid te tornen.


Nu steunt Van Bijsterveldt de Amsterdamse onderwijswethouder Asscher die sinds de aankondiging van de islamitische ouders alles op alles zet om te voorkomen dat de kinderen thuisonderwijs gaan volgen.


CDA-Kamerlid Jack Biskop vindt de voornemens van de minister te ver gaan. 'Thuisonderwijs leidt niet tot problemen. Dat hoef je dus niet af te schaffen.'


Wel pleit hij voor enig toezicht op de kwaliteit en vooral pleit hij voor een andere aanvraagprocedure. 'Nu hoef je alleen te melden dat je bezwaar hebt op levensbeschouwelijke grond. Dan is het rond. Dat moet anders.'


De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO) maakt zich grote zorgen om de uitspraken van de minister. 'Dit is een draai van 180 graden', zegt voorzitter Tonnie Nijenhuis. Hij pleit ervoor dat de minister het levensbeschouwelijke bezwaar dat in de wet staat, verandert in een algemene vrijstelling. 'Dan komt het accent op onderwijskwaliteit te liggen. Laat ouders een aanvraag doen met een goed verhaal over hoe zij het onderwijs gaan aanpakken, net als in België.'


Nijenhuis benadrukt dat thuisonderwijs niet buiten de samenleving plaatsvindt. 'Deze kinderen gaan net zo goed naar muziekles, verenigingen en hebben vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien krijgen ze goed onderwijs.'


De minister schrijft overigens dat zij er niet van uitgaat dat de islamitische ouders van het ICA daadwerkelijk tot thuisonderwijs zullen overgaan. Tot nog toe liepen gesprekken tussen Asscher en de ouders echter op niets uit.


Donderdag debatteert de Kamer over het thuisonderwijs.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden