Vrijspraak zwaarste aanklachten voor directie Fireworks

De rechtbank in Almelo heeft de directeuren van S.E. Fireworks veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden, waarvan ruim drie maanden voorwaardelijk...

Van onze verslaggever

De rechtbank in Almelo heeft de directeuren van S.E. Fireworks veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden, waarvan ruim drie maanden voorwaardelijk. Doordat van het restant ook nog eens de duur van het voorarrest mag worden afgetrokken, hoeven Rudi Bakker en Willie Pater niet meer de gevangenis in.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog dertig maanden celstraf (waarvan tien voorwaardelijk) geëist tegen Bakker en vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) tegen Pater. De laatste zou een minder grote rol in het bedrijf hebben gespeeld.

De rechtbank oordeelt evenwel dat zij samen verantwoordelijk waren voor de dagelijkse gang van zaken bij S.E. Fireworks. Daarom krijgt het duo een even hoge straf voor de paar overtredingen van vergunningsvoorschriften die bewezen zijn verklaard. Zo werd in de ompakruimte van het bedrijf vuurwerk bewaard, terwijl de vergunning dat verbood. Ook waren er illegaal twee zeecontainers op het terrein bijgeplaatst waarin vuurwerk was opgeslagen.

De rechtbank noemt het ernstig dat Bakker en Pater niet uit eigener beweging een blusinstallatie hebben aangelegd. 'Zeer kwalijk' is volgens de rechtbank dat zij de vergunningen niet kenden. Zij werden ook veroordeeld voor de verboden verkoop van vuurwerk aan particulieren, waarvoor ze een geldboete kregen opgelegd van 2250 euro.

Van de zwaarste aanklachten werden zij vrijgesproken. De rechtbank acht brand door schuld niet bewezen, omdat niemand wist dat vuurwerk massa-explosief is. Een andere zware aantijging werd ook al van tafel geveegd: dat de directeuren in hun loodsen en zeecontainers te veel en te zwaar vuurwerk hadden opgeslagen. Volgens president H. Breitbarth is uit het onderzoek gebleken dat 'eigenlijk niemand in Nederland - ook niet de instanties die belast waren met vergunningverlening en de advisering daarbij - enig benul had van de gevarenklasse waarin grote hoeveelheden opgeslagen vuurwerk ingedeeld behoort te worden'.

De straf is lager uitgevallen, omdat de rechtbank drie gronden zag voor strafvermindering. Allereerst hebben de gemeente Enschede en het ministerie van Defensie nauwelijks toezicht gehouden op de groothandel die professionele vuurwerkshows verzorgde. Daarnaast vinden de rechters dat het OM ook de vorige eigenaar van S.E. Fireworks, H. Smallenbroek, had moeten vervolgen. Ten slotte is bij de strafoplegging rekening gehouden met het feit dat gesprekken met advocaten abusievelijk waren opgenomen door de politie en het OM hierover de rechtbank aanvankelijk verkeerd had voorgelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden