Vrijspraak voor 'terroristen'

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag vier mannen vrijgesproken van het beramen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs...

Het OM beraadt zich of het in hoger beroep gaat. Minister Donner van Justitie overweegt de wet te wijzigen als de verdachten in hoger beroep opnieuw zouden worden vrijgesproken. Als het OM de informatie van de AIVD niet meer kan gebruiken als basis voor een verdenking, moet het feit eerst gepleegd zijn, zei Donner gisteren. 'En terrorisme is bij uitstek een terrein waarbij je dat moet voorkomen'.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zes jaar celstraf tegen hoofdverdachte Jérôme C. en vijf jaar tegen zijn kompaan Abdelghani R. Tegen Saad I. werd een voorwaardelijke straf geëist. Zij werden op 13 september vorig jaar aangehouden in Rotterdam. Tegen de later aangehouden Adel T. klonk vier jaar.

Het OM en de politie kwamen de mannen op het spoor op basis van informatie van de BVD. De bevoegdheden van de dienst beperken zich tot het verzamelen van inlichtingen; hij heeft geen opsporingsbevoegdheden.

Het OM had zelf een strafrechtelijk onderzoek moeten beginnen op basis van de BVD-inlichtingen, maar volgens de rechtbank is dat niet gebeurd. Daarom waren er geen rechtmatige gronden om de mannen aan te houden en huiszoekingen te verrichten.

Zelfs wanneer de rechtbank wél tot een inhoudelijke beoordeling was gekomen, waren de verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij de beraamde aanslag op de ambassade in Parijs, benadrukten de rechters. Er zijn volgens hen geen bewijzen dat de verdachten willens en wetens hebben meegeholpen bij de voorbereidingen.

Het vonnis van de rechtbank kan grote gevolgen hebben voor andere verdachte terroristen die in Nederland zijn aangehouden op basis van AIVD-informatie. Het gaat om twaalf verdachten - één van hen zit vast in Parijs - die volgens het landelijk parket van het OM jihad-strijders hebben geronseld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.