Vrijspraak voor maagchirurg na wondgaasje in buikholte

Voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheper Ziekenhuis is door de rechtbank in Assen vrijgesproken van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het Openbaar Ministerie (OM) had vier weken geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist tegen de chirurg.

Nick R. en zijn advocaat in de rechtbank op 15 april Beeld anp
Nick R. en zijn advocaat in de rechtbank op 15 aprilBeeld anp

Nick R. voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. Hij werd in 2009 ontslagen toen bleek dat relatief veel patiënten complicaties hadden opgelopen of waren overleden. Zeventien patiënten en nabestaanden deden aangifte tegen de chirurg.

In slechts één geval kwam het tot een zaak: R. werd ervan werd verdacht dat hij een wondgaasje in het lichaam van een patiënte zou hebben achtergelaten. De vrouw kreeg na de operatie heftige buikpijn. Het verloren wondgaasje bleek de boosdoener, dat drie maanden later in haar buikholte werd teruggevonden.

De rechtbank stelt dat de oud-chirurg het gaasje niet opzettelijk heeft achtergelaten en dat hij niet niet de bedoeling had om de patiënt letsel of pijn te bezorgen. 'Hij was ervan overtuigd dat het gaasje niet meer in het lichaam zat', aldus de rechtbank. Van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel is volgens de rechters geen sprake, omdat na de operatie om het gaasje te verwijderen nog slechts twee kleine littekens zichtbaar zijn die 'niet zijn aan te merken als zwaar lichamelijk letsel'.

Alex de Haan van Lotgenoten Emmen, een groep nabestaanden en oud-patiënten van Nick R., noemt de uitspraak van de rechtbank 'een koude douche'. 'Er waren 17 aangiftes, justitie heeft 4 jaar aan de zaak gewerkt. Dan is dit het resultaat. Onvoorstelbaar, ik ben zwaar geschokt', zei De Haan, wiens vrouw ernstig ziek werd na een maagoperatie. Volgens Lotgenoten Emmen heeft het Scheper Ziekenhuis indertijd nooit duidelijk gemaakt dat maagoperaties risicovol zijn. 'Anders hadden we het nooit gedaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden