Vrijspraak voor journalist die 'belastinglijst' afdrukte

De Griekse onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis is donderdag door een rechtbank in de hoofdstad Athene vrijgesproken. Vaxevanis werd vervolgd voor het schenden van privacyregels omdat hij zaterdag in zijn tijdschrift Hot Doc een lijst had gepubliceerd van tweeduizend Grieken met een rekening bij een Zwitserse bank.

ISTANBUL - 'De rechtbank heeft besloten dat u onschuldig bent', aldus een rechter gisteren. De zaak tegen onderzoeksjournalist Vaxevanis leidde zowel in Griekenland als in het buitenland tot bezorgdheid.


Journalistenorganisaties beschuldigden de Griekse autoriteiten ervan de vrijheid van de pers te beknotten. Vaxevanis zelf verklaarde dat hij werd vervolgd omdat op de lijst machtige en rijke vrienden van politici staan. De verslaggever zei het document te hebben gepubliceerd 'omdat ik een journalist ben en omdat het onze taak is de waarheid te vertellen aan het volk'.


Het omstreden stuk waarop Vaxevanis de hand meent te hebben gelegd, wordt in Griekenland de 'Lagarde-lijst' genoemd. Het gaat om een computerbestand met namen van zo'n tweeduizend Grieken die in 2007 een rekening hadden bij een vestiging van de bank HSBC in het Zwitserse Genève.


De Franse IMF-topvrouw Christine Lagarde gaf het bestand in 2010, toen ze nog minister van Financiën was, aan haar Griekse collega, om te helpen in de strijd tegen belastingontduiking. De Fransen hadden de gegevens verkregen van een ex-werknemer van de Zwitserse bank. Frankrijk en andere Europese landen spoorden met de informatie een groot aantal belastingontduikers op en haalden veel geld binnen voor hun schatkist. In Griekenland werd echter geen onderzoek ingesteld.


Op de lijst die onderzoeksjournalist Vaxevanis heeft gepubliceerd staan onder anderen Stavros Papastavros, een adviseur van de Griekse premier Samaras, en George Voulgarakis, oud-minister van Samaras' conservatieve partij Nieuwe Democratie. De ex-minister ontkent een Zwitserse bankrekening te hebben en beschuldigt de journalist van desinformatie. Ook staan op de lijst ambtenaren van het ministerie van Financiën, zakenmensen, artsen, advocaten en architecten.


Vaxevanis benadrukt dat niet vaststaat dat de rekeninghouders de belasting hebben ontdoken, maar dat een onderzoek wel op zijn plaats was geweest. Hij hekelt de twee recente ministers van Financiën, George Papakonstantinou en Evangelos Venizelos, die twee jaar lang niets deden met de gegevens. 'Ze zouden in de gevangenis moeten zitten.' Een aanklager heeft de Lagarde-lijst naar het parlement gestuurd met het verzoek een onderzoek in te stellen naar de twee ministers.


De affaire raakt in Griekenland een gevoelige snaar, omdat de bevolking gebukt gaat onder ingrijpende bezuinigingen en belastingverhogingen. Tegelijk slaagt de regering er nauwelijks in de wijdverbreide belastingontduiking terug te dringen. Veel Grieken hebben daardoor het gevoel dat de armen en de middenklasse worden gepakt, terwijl politici en zakenmensen de dans ontspringen. Bestrijding van de belastingontduiking is ook nodig om nieuwe financiële hulp te krijgen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden