Vrijspraak voor hoofdverdachte TCR bepleit

Eindelijk sprak de belangrijkste verdachte in het TCR-proces, al was het via zijn advocaat. Jan Langeberg (47) is een hardwerkende man, een pleitbezorger van milieu-certificaten en bovenal slachtoffer van mede-verdachten 'die hun huid willen redden', aldus zijn raadsman A....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

De verklaring van de advocaat staat in scherp contrast met de opvattingen van het Openbaar Ministerie. Het OM houdt de oudste van de broers Langeberg verantwoordelijk voor valsheid in geschrifte, illegale lozing van giftige stoffen in de Rotterdamse haven, illegale export van chemisch afval en deelname aan een criminele organisatie. De broers Jan, Ton (42) en Ron Langeberg (39) waren eigenaar van Tankercleaning Rotterdam totdat het bedrijf vorig jaar failliet ging.

Tegen Ron en Ton Langeberg is een gevangenisstraf van vijf jaar geeist en tegen Jan zeven jaar. Door een herseninfarct is het geheugen van Jan Langeberg aangetast en is zijn spraakvermogen beperkt, aldus zijn advocaat. Daarom maakt hij gebruik van het recht te zwijgen. Vele verklaringen wijzen in zijn richting als de regisseur van de illegale handelingen.

Vooral ex-directeur Hans E. en de werknemers Wim de R. en Rob E., die samen met de drie broers Langeberg terecht staan, hebben gezegd dat Jan Langeberg opdrachtgever was. Moszkowicz viel hen aan. Rob E. had immers zelf verklaard 'dat hij de kluts kwijt was', Wim de R. zou een jongen met 'dadendrang' zijn die eigenmachtig volle tanks leeg liet lopen en directeur E. roept al te graag het beeld op van 'slachtoffer' en loopjongen van Jan Langeberg, aldus de advocaat. Moszkowicz vroeg vrijspraak.

Evenals mr C. Waling, advocate van Ton Langeberg, voerde ook Moszkowicz aan dat de bewijsvoering niet deugt. Justitie wist dat er bij TCR strafbare feiten werden gepleegd, greep aanvankelijk niet in en verzamelde meer informatie om 'de milieuzaak van de eeuw' voor de rechter te kunnen brengen. Dat kan niet, aldus Moszkowicz, want wie een strafbaar feit signaleert en niet ingrijpt, verspeelt later het recht om anderen voor dit feit te vervolgen.

De beschuldigingen tussen de verdachten gingen dinsdag over en weer. Ook de broers wijzen naar elkaar. De advocate van Ton wees maandag al in de richting van Jan en mr Y. van Boxel deed dat gisteren ook namens Ron. Zij schilderde Ron af als het domme broertje dat 'vertrouwde op de oudste'. Van Boxel: 'Ron Langeberg werd niet geïnformeerd door de deelnemers aan het kwaad.'

Evenals Moszkowicz trok Van Boxel belastende verklaringen in twijfel. Vooral K. Reinigert moest het ontgelden. 'Ik schaar hem bij de zakkenvullers', zei zij tegen de rechtbank. Reinigert was lange tijd commissaris bij Tankercleaning Rotterdam (TCR) en later directeur. Reinigert vertelde de politie over Jan, Ton en Ron Langeberg: 'Ondanks een onderlinge taakverdeling wisten de broers alle drie wat er bij TCR gebeurde'.

Volgens raadsvrouw Van Boxel heeft Reinigert zichzelf ongeloofwaardig gemaakt. Voordat TCR failliet ging, werd tevergeefs getracht het bedrijf te verkopen aan Cleanaway. Reinigert zou daarbij anderhalf miljoen gulden commissie opstrijken, betoogde zij. 'En dat tegen de achtergrond van een lege kas bij TCR.'

In een reactie op de verklaring van Van Boxel zei Reinigert gisteravond: 'Van Boxel verdraait de feiten'. Hij werd directeur nadat Justitie al een onderzoek was begonnen en een inval had gedaan. 'Ik gaf een topbaan bij Smit Tak op omdat de broers Langeberg mij vroegen TCR te redden. Het bedrijf voortzetten vergde enorme investeringen en dat geld was er niet. Daarom was de afspraak dat TCR verkocht zou worden.

'Na de verkoop aan Cleanaway zou ik 56 jaar zijn en geen directeur meer zijn. Daarom was de afspraak om de periode tot mijn pensioen te overbruggen met een premie, die anderhalf miljoen. Ik heb ook gezegd dat ik zou afzien van dat bedrag als het de overname van TCR in gevaar zou brengen en ik heb daarvoor getuigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden