nieuwsalbert k.

Vrijspraak voor Albert K. die met opzet overvaller doodreed: noodweerexces

De rechtbank Gelderland heeft Albert K. vrijgesproken, die drie jaar geleden met opzet zijn overvaller doodreed op de Randweg in Arnhem. Dat was conform de eis van de officier van justitie.

Rechtbanktekening van Albert K. (R) met zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van Albert K. (R) met zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank.Beeld ANP

In maart 2017 had K., een Arnhemse ondernemer, zijn Rolex-horloge op Marktplaats te koop gezet. De 46-jarige John A. maakte telefonisch een afspraak en belde in de avond van 30 maart aan. Op dat moment waren behalve K. ook zijn vrouw, kinderen, een schoonzus en een vriend thuis. Onmiddellijk liep het mis. De ‘koper’ bleek een vuurwapen bij zich te hebben, waarmee hij meerdere schoten loste en er een worsteling ontstond.

K. gooit de overvaller het horloge en geld toe, en weet te vluchten. Hij houdt een pizzakoerier aan, en neemt diens busje over. Even later richt overvaller John A. zijn pistool op dat busje, waarop Albert K. gas geeft en zijn overvaller ondersteboven rijdt. Enkele seconden later rijdt hij hem nog een keer aan.

De officier van justitie had al geoordeeld dat er van strafbaarheid geen sprake was. Ook de rechtbank vindt dat. Er was sprake van noodweerexces: K. was door het dolle heen om zijn vrouw en kinderen te verdedigen tegen iemand met een pistool die niet terugdeinsde daar ook echt mee te schieten.

Hoe ver mag je gaan in de verdediging?

Kogels, een geconfisqueerde bestelauto en een dode overvaller: een beroving van een gezin in Arnhem loopt dramatisch uit de hand. Een reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden