Vrijspraak twee Marokkaanse vrouwen met korte rokjes

Twee jonge Marokkaanse vrouwen zijn maandag door de rechtbank in de stad Inezgane vrijgesproken van schending van de eerbaarheid. De twee waren op 16 juni door de politie aangehouden, nadat zij op de markt van Inezgane door een menigte mannen waren belaagd omdat zij korte rokjes droegen.

Rob Vreeken
Marokkaanse vrouwen in Rabat demonstreren tegen de arrestatie van de twee vrouwen in Inezgane. Beeld ANP
Marokkaanse vrouwen in Rabat demonstreren tegen de arrestatie van de twee vrouwen in Inezgane.Beeld ANP

Vrouwenorganisaties en mensenrechtengroepen in Marokko hadden het voor Sanaa (23) en Siham (19) opgenomen. Hun zaak was in korte tijd het symbool geworden voor de verdediging van de individuele vrijheden en de waardigheid van de vrouw.

In een reeks Marokkaanse steden is de afgelopen weken gedemonstreerd voor de twee vrouwen. Zo'n 1.400 advocaten verklaarden zich bereid hen te verdedigen. Zeventig van hen waren tijdens de rechtszitting op 7 juli aanwezig in de rechtszaal.

De rechter stelde maandag geen enkele reden te zien artikel 483 van het Wetboek van Strafrecht toe te passen. Eenieder die de eerbaarheid schendt 'door zijn staat van vrijwillige naaktheid of de obsceniteit van zijn gebaren of daden' kan twee jaar celstraf krijgen. De openbaar aanklager had, met dezelfde overwegingen als de rechter, al vrijspraak gevraagd.

Cosmeticawinkel

De twee vrouwen hebben een aanklacht ingediend tegen hun belagers. De kapsters waren op 16 juni op weg naar hun werk toen kooplieden op de markt boze opmerkingen maakten over hun blote benen. De vrouwen moesten rennen om niet te worden gemolesteerd en zochten hun toevlucht in een cosmeticawinkel. Toen de politie arriveerde, hadden de mannen de vitrine al vernield en waren zij de winkel binnengedrongen. Twee van de belagers zijn inmiddels gearresteerd.

Volgens de advocaat van de vrouwen, Bakar Sbaï, zijn Sanaa en Siham door de gebeurtenissen in een 'ernstige psychologische crisis' geraakt. Zij hebben hun woonplaats Inezgane moeten verlaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden