Vrijspraak geëist in proces AH-overval

Procureur-generaal mr J. Denie bij het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag vrijspraak geëist tegen de 31-jarige Piet B. voor diens aandeel in de dodelijke overval op een Albert Heijn-supermarkt in Oosterbeek....

ANP

ANP

ARNHEM

Volgens de procureur-generaal is er sindsdien echter twijfel gerezen over de betrokkenheid van B. bij die overval. Denie baseerde zich vooral op een verklaring van Appie A., de tot Jehova bekeerde dader die na zijn bekentenis tot levenslang werd veroordeeld. Die zei in juni dat niet Piet B., maar een andere vriend, Bobby B., erbij was in Oosterbeek.

Wel beschuldigde A. Piet B. van deelname aan een overval op een AH-filiaal in Baarn in het najaar van 1989. Daarbij werd ruim twee ton aan contant geld, betaalmiddelen en spaarzegels buitgemaakt.

Piet B. heeft steeds ontkend bij die overval betrokken te zijn geweest. Volgens justitie is er, naast de belastende verklaring van A., voldoende bewijs om Piet B. voor de Baarnse zaak tot vijfeneenhalf jaar cel te veroordelen. Als bewijs ziet de procureur-generaal daarbij vooral de grote sommen geld waarover Piet B. kort na de overval beschikte. Geld dat hij nooit met zijn kleine bedrijfje in kunstbloemen en babykleertjes zou kunnen hebben verdiend.

Piet B. zit inmiddels ruim twee jaar vast. Tijdens het langdurige proces voor het hof vroeg zijn raadsman mr P. Bovens steeds tevergeefs om zijn vrijlating.

Denie verwees vrijdag in zijn requisitoir naar die lange gevangenschap. 'Het Openbaar Ministerie wil niet tot elke prijs iemand laten hangen. Maar juist in dit proces had justitie de dure plicht tot het uiterste te gaan bij het zoeken naar wat recht is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden