Vrijlating nabij van 477 Palestijnen

Israël heeft de lijst gepubliceerd met de 477 namen van Palestijnse gevangenen die morgen zullen worden vrijgelaten in ruil voor de door Hamas gevangengehouden soldaat Gilad Shalit. De Israëlische militair zal morgen via Eypte naar een legerbasis nabij Tel Aviv worden gevlogen, waar hij herenigd zal worden met zijn familie.

De meeste Palestijnse gevangenen zullen een omgekeerde route afleggen, het merendeel keert terug naar Gaza. Een Israëlische organisatie van nabestaanden van terreurslachtoffers probeert vandaag via een gerechtelijke procedure de gevangenenruil nog tegen te houden.

De lijst met Palestijnse gevangenen bevat 450 namen van mannen en 27 namen van vrouwen. Veel van de gevangenen waren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Een aantal zat al vast sinds de jaren tachtig.

Op de lijst staan ook de namen van de mannen die verantwoordelijk waren voor de beruchte aanslagen op de Dolphinarium-nachtclub in Tel Aviv (21 doden) en een bruiloftsfeest in Netanya (29 doden).

Ook komt Ahlam Aref Tamimi vrij, de 20-jarige studente en parttime journaliste die in 2001 een zelfmoordenaar naar pizzeria Sbarro in Jeruzalem reed. De terrorist blies zich in het drukke eethuis op met in de hand een gitaarkoffer vol bouten en moeren: 16 doden. Tamimi kreeg voor elk slachtoffer een levenslange gevangenisstraf. Ze wordt de grens met Jordanië overgezet.

Bij deze aanslag kwamen vijf leden van de familie Schijveschuurder om, onder wie de vader die in de jaren zeventig vanuit Nederland naar Israël emigreerde. Zijn nu 27-jarige zoon Shvuel besmeurde, uit protest tegen de gevangenenruil, vorige week het Rabin-monument in Tel Aviv. Diens broer Meir, die contact zegt te hebben met nabestaanden van slachtoffers die omkwamen bij andere aanslagen, kondigde acties aan tegen de vrijgelaten Palestijnen. 'We bezitten lijsten met namen en adressen van de gevangenen', zei hij tegen dagblad Yediot Ahronot.

Zo zouden volgens hem de ouders van een van de daders van de terreuraanslag op de Sbarropizzeria zelf een pizzeria in Jenin bezitten.

Nabestaanden van slachtoffers kunnen vandaag bij het Israëlische Hooggerechtshof in beroep tegen de vrijlating van individuele gevangenen. Bij eerdere gevangenenuitwisselingen leidde dat nooit tot herziening van het regeringsbesluit. De dozen met de dossiers van de gedetineerden werden zaterdagavond bij de residentie van president Peres gebracht. Hij moet de gratie formeel per geval verlenen.

Uit een peiling door televisiezender Channel 10 blijkt dat 69 procent van de Israëliërs achter de gevangenenruil staat, al zegt tegelijkertijd 62 procent te vrezen dat 'de veiligheidssituatie erdoor zal verergeren'.

Na eerdere uitwisselingen van gevangenen zou blijken dat zo'n 60 procent van de gedetineerden opnieuw tot actie tegen Israël overging.

Rechtse commentatoren kapittelen de Israëlische premier Netanyahu voor de 'deal' met Hamas. 'De man die ooit in een boek schreef nooit toe te geven aan de eisen van terroristen, doet dat nu wel', schrijft Caroline Glick in de Jerusalem Post. 'Netanyahu bewijst dat het kidnappen van soldaten een goede gok is voor onze Palestijnse buren.'

Hamas, dat de deal met Israël bewerkstelligde, heeft aangekondigd dat er vanaf morgen drie dagen feestgevierd zal worden in de Gazastrook.

Veel Palestijnen op de eerste lijst (later worden nog 550 gevangenen vrijgelaten) komen uit Gaza. Ze zullen als 'helden worden verwelkomd', aldus een verklaring van de islamitische beweging. Mahmoud Zahar, een Hamasleider, beloofde dat er meer werk gemaakt zal worden van het kidnappen van Israëlische militairen. 'Er zijn nog zevenduizend Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen die dienen te worden bevrijd.'

Gilad Shalit zal dinsdag bij Rafah de grens met Egypte worden overgezet. Daarna wordt hij per helikopter naar een legerbasis nabij Tel Aviv gevlogen. Daar zal hij herenigd worden met zijn familie, ook zal hij daar een medisch onderzoek ondergaan. Wellicht zal hij daar ook premier Netanyahu ontmoeten.

Wanneer de dienstplichtige korporaal, die in 2006 door Hamas werd gevangengezet, echt naar huis gaat, naar Mitzpe Hila in Noord-Israël, is onbekend. Omdat er een toeloop van een grote menigte euforische Israëliërs wordt verwacht heeft de politie aangekondigd de wegen naar het dorp tegen die tijd af te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.