Vrijlaten illegalen schokt Kalsbeek
Staatssecretaris Kalsbeek van Justitie vindt dat de Amsterdamse politie te vaak illegalen vrijlaat die kleine vergrijpen hebben gepleegd. Zij gaat daarover op korte termijn met de korpsleiding in de hoofdstad praten....
De staatssecretaris werd ter verantwoording geroepen over de honderden illegalen die de afgelopen maanden zijn vrijgelaten. De vreemdelingenpolitie in met name Amsterdam zegt de termijn van tien dagen niet te halen, waarbinnen illegalen aan de rechter moeten worden voorgeleid. Die termijn geldt sinds de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet op 1 april. Voorheen gold een termijn van 28 dagen.
Kalsbeek werd hard aangevallen door oppositiepartij CDA, die om het debat had gevraagd, en regeringspartij VVD. Beide partijen vinden dat criminele illegalen nooit meer op straat mogen komen. CDA-Kamerlid Wijn verweet Kalsbeek de problemen af te schuiven op de politie.
De staatssecretaris benadrukte dat de problemen zich niet voordoen bij zware criminelen, die via het strafrecht worden aangepakt. De termijn van tien dagen geldt de vreemdelingenbewaring, waar illegalen verblijven in afwachting van hun uitzetting.
Onder hen bevinden zich ook illegalen die kleine delicten als winkeldiefstallen hebben gepleegd, aldus Kalsbeek.
De problemen worden volgens de politie vooral veroorzaakt door het tijdrovende gesleep met illegalen tussen politiebureau, vreemdelingengevangenis en rechtbank.
De Raad van Hoofdcommissarissen zei gisteren dat er één centrale gevangenis in de Randstad moet komen voor vreemdelingenbewaring, met een rechtbank.
De huidige twee vreemdelingengevangenissen bevinden zich in Ter Apel (Groningen) en Tilburg. Vandaar moeten de illegalen weer worden vervoerd naar rechtbanken elders in het land. Kalsbeek zei gisteren het idee van een gevangenis in de Randstad te overwegen en te werken aan een oplossing van het vervoersprobleem.
De hoofdcommissarissen willen niet tornen aan de termijn van tien dagen waarbinnen een illegaal moet worden voorgeleid. 'Die termijn is een Europese norm, waarmee de rechtspositie van vreemdelingen wordt beschermd', zegt woordvoerder B. Poelert, zelf korpschef in Nijmegen.
Poelert kan niet garanderen dat als het vervoersprobleem is opgelost, de termijn van tien dagen wel voldoende is. Het blijft volgens hem moeilijk zakkenrollers en andere 'kleine' criminelen aan te pakken, die liegen over hun identiteit. De rechter accepteert niet dat illegalen langer dan een halfjaar in vreemdelingenbewaring blijven, als zij niet kunnen worden uitgezet.