Vrijheidszucht in DDR

Begin van deze eeuw begon het blijkbaar te knagen bij de Duitsers; opeens was er een golfje met DDR-nostalgiefilms, waarvan de bekendste, Goodbye Lenin (2003), ook hier een groot succes was. Het vanavond uitgezonden Der Rote Kakadu is van wat later datum en aanmerkelijk serieuzer van toon. De film toont vier maanden in 1961, die beginnen met de ruimtevaart van Yuri Gagarin en eindigen met de realisering van de Muur in Berlijn. Het perspectief ligt bij de jonge Sigi (Max Riemelt), die net vanuit een gehucht waar hij met zijn ouders woonde, is verhuisd naar Dresden. Door zijn verbaasde ogen kijken wij mee als hij aan het begin van de film op een zondagmiddag verzeild raakt op een rock-'n'-rollfeestje in het park. Daar danst de jeugd al nog voor de jongen met zijn pick-up en singletjes is gearriveerd. Het is typerend voor een generatie die niet kan wachten, die geboren werd tijdens WO II, die onstuimig de toekomst omarmt, maar daar in de DDR in steeds mindere mate de kans toe krijgt. Dat laatste treffend verbeeld door de Volkspolizei die hardhandig een einde maakt aan de guerrilla party. De zucht naar vrijheid balt in het verloop van de film samen in de danskelder waaraan de film zijn titel ontleent en waar de Stasi nauwgezet zijn werk blijkt te doen. Het doet de ondernemende Sigi verlangen naar het Westen, terwijl zijn grote maar onbereikbare liefde juist zweert bij haar haat tegen datzelfde Westen.


Der Rote Kakadu (Dominik Graf, 2006)


ARD, 00.20-02.25 uur.


The Weather Man

(Gore Verbinski, 2005) Tussendoortje van de regisseur die druk bezig was met de twee vervolgen op de eerste Pirates of the Caribbean. Het is een wat zwaarmoedige komedie met een klassiek thema. Weerman Nicolas Cage doet zijn best maar het weer werkt niet mee: als het niet miezert, dan stortregent of sneeuwt het in herfstig en winderig Chicago. Een mooie metafoor voor zijn persoonlijke leven: huwelijk gestrand, kinderen doen het slecht op school en zijn vader (Michael Caine), schrijver en Pulitzer-prijswinnaar, blijft hem maar afzeiken. Hoe daar een bevredigend slot aan te breien? Dat was voor de makers zichtbaar ook een probleem.


RTL 7, 20.30-22.35 uur.


Last Holiday

(Wayne Wang, 2006) Ouderwetse locaties en lage lonen maakten in het begin van deze eeuw Tsjechië een populair decor voor Hollywoodfilms. Aanvankelijk diende het vooral als goedkope stand-in voor West-Europa, maar in Last Holiday mag het land zichzelf zijn. Hoofdrolspeelster Queen Latifah hoort dat ze nog maar kort te leven heeft en koopt van haar spaargeld een ticket naar de plaats waar ze altijd al naar toe wilde. Laat dat nu Karlovy Vary zijn.


RTL 8, 20.30-22.50 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden