Vrijheid voor ondernemer, hond en auto

Daarom glimmen ze zo, de mannen met hun blauwe pakken.

De mannen die elke dag meer op elkaar lijken. Eindelijk bevrijd van linkse zeurkousen die de afgelopen twintig jaar aan hun fiets hingen. Eindelijk recht door zee rechts.

Kanslozen
Ze moeten het vaak tegen elkaar gezegd hebben: wat heerlijk dat we bevrijd zijn van die linkse heikneuters, die voortdurend het carnaval der kanslozen laten langs paraderen. Die elk initiatief in de kiem smoren, tenzij vooraf gegarandeerd is dat iedereen er evenveel kans op maakt. Die vrijheid en welvaart smoren in milieu en solidariteit.

Zelfs D66 en de ChristenUnie jammeren tegenwoordig over het milieu, en zelfs D66 wil van de kinderopvang een collectieve voorziening maken.

Ouderen
Rechts Nederland kan inderdaad zijn vingers aflikken bij dit regeerakkoord (waarvan het gedoogakkoord een onderdeel is). Het is een liefdesverklaring aan de hond, de ondernemer, de markt en de auto, die harder mag rijden op meer wegen, zonder kilometerheffing.

Klassiek rechts is ook de stringente scheiding tussen wat de Amerikanen de ‘deserving versus undeserving poor’ noemen: de (mede-)schuldige versus de onschuldige armen. Voor onschuldigen gaat Rutte beter zorgen, maar wel ten koste van de schuldigen.

Ouderen zijn hoofdonschuldigen. Als de ouderenzorg niet fors verbetert, trekt Wilders zijn steun aan Rutte terug, daarom staat dit onderwerp in het gedoogdeel. Geweldig dat de ellende in de ouderenzorg eindelijk erkend wordt. Maar het gaat wel ten koste van andere hulpbehoevenden zoals wajongers en bijstandsgerechtigden. Met minder hulp en uitkering vinden ze heus wel een baan.

Presteren
Onschuldig zijn voor Rutte ook de dieren. Ze krijgen een eigen alarmlijn. Maar actiegroepen vinden vast een manier om hem te gebruiken om alarm te slaan over mishandeling van varkens en kippen door de bio-industrie.

Onversneden rechts zijn ook de plannen voor de publieke sector. In het onderwijs komt meer ‘ruimte voor prestatiebeloning’ en voor competitie: ‘presteren is geen vies woord.

De overheid legt zich toe op ‘welvaart, vrijheid en veiligheid’ en treedt slechts op als burgers zich misdragen. Maar dan ook hard. Politie en justitie zijn de enige echte overheidstaken.

Markt
Meer markt komt er overal elders, van media, cultuur en kunst tot inburgering, welzijn en ontwikkelingssamenwerking. ‘Binnen het budget voor ontwikkelingssamenwerking zal een sterke uitbreiding plaatsvinden van de mogelijkheden voor het bedrijfsleven’. ‘Het opzetten van bedrijfjes bij universiteiten wordt bevorderd.’ ‘Culturele instellingen en kunstenaars worden meer ondernemend’. Enzovoort.

Burgers moeten veel meer zelf betalen – in zichzelf investeren, vooral in onderwijs en zorg. De studiebeurs gaat terug naar drie jaar, het collegegeld gaat omhoog.

Meer ruimte voor competitie. De vereveningsmaatregel in de zorg wordt afgeschaft. Dat is de regeling die zorgverzekeraars voor de hogere kosten van chronisch zieken en ouderen compenseert.

Popelen
Rutte stimuleert hiermee dat verzekeraars gezonde patiënten selecteren en ongezonde weren. Daarmee misbruikt Rutte de steun die links een paar jaar geleden aan de zorgverzekeringswet gaf. Zonder deze clausule was er beslist geen meerderheid voor de wet geweest.

Niets heeft Rutte geleerd van de economische crisis. Geen woord over beperkingen van bonussen en flitskapitaal. Prestatiebeloning wordt bevorderd. Aandeelhouders worden verwelkomd waar ze tot nog toe geweerd werden, zoals in ziekenhuizen.

Het lijkt alsof VVD en CDA al twintig jaar stonden te popelen om dit beleid uit te voeren, en nu eindelijk hun kans schoon zien. Ze zijn niet van plan het feestje te laten bederven door onwelgevallige lessen van de crisis.

Niets valt er terug te vinden van christen-democratische noties als binding, barmhartigheid, rentmeesterschap, gemeenschapszin, solidariteit, mededogen met de zwakken, naastenliefde of verdraagzaamheid.

Rechts
Dit regeerakkoord onthult dat het CDA een onversneden rechtse partij is geworden. Niks binden, niks middenpartij. Het is een keihard spierballenakkoord. Regelrecht racisme of islamofobie staan er niet in, maar christelijke waarden evenmin.

Als ik moslim was, zou ik me nog wel dertig keer bedenken om interesse op te brengen voor het christendom als dit christelijke politiek is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden