Vrijheid van meningsuiting Turkije versoepeld

ANKARA (ANP) - Het Turkse parlement heeft woensdag een wetswijziging aangenomen die de vrijheid van mensingsuiting versoepelt. De wijziging van artikel 301 van het wetboek van strafrecht werd met 250 stemmen voor en 65 stemmen tegen aangenomen, meldde het Turkse persbureau Anatolië.

Het wetsartikel is in het verleden gebruikt om honderden schrijvers en journalisten aan te pakken omdat ze de 'Turksheid' zouden hebben beledigd. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk was een van de slachtoffers van artikel 301.

In de aangepaste wet is het nog wel verboden de Turkse natie te beledigen. De minister van Justitie moet evenwel toestemming verlenen voordat een zaak bij de rechter aanhangig kan worden gemaakt. De maximumstraf voor belediging is van drie naar twee jaar teruggeschroefd.

Niet ver genoeg

Schrijvers en activisten zeggen dat de hervorming niet ver genoeg gaat. Ze vrezen dat ze slachtoffer blijven worden van de wet en andere regels die de vrijheid van meningsuiting inperken.

De Europese Unie had lang aangedrongen op aanpassing van het artikel in de kandidaat-lidstaat van de EU. ,,Deze aanpassing is een eerste stap om alle hindernissen voor de vrijheid van meningsuiting weg te nemen'', zei CDA'ster Ria Oomen, die namens het Europees Parlement de Turkse EU-toetreding volgt.

Compromis

Oomen blijft echter voorzichtig: ,,We weten nog niet hoe de aanpassing uitpakt. Want er blijven andere aangrijpingspunten om beledigingen van Turkije aan te pakken. Die moeten ook nog aangepast. Beter is een hele nieuwe grondwet.''

GroenLinkser Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europarlement, noemt de aanpassing een compromis. ,,Beter was geweest het hele artikel af te schaffen. Maar ik begrijp dat dat politiek nu onhaalbaar is.'' De Europese Commissie sprak woensdag over ,,een stap vooruit'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden