Commentaar

'Vrijheid van meningsuiting in Nederland is ruim'

Wilders' vrijspraak bevestigt de vrijheid van meningsuiting. We mogen veel zeggen, zelfs als het onfatsoenlijk is.

Beeld ap

Op het proces tegen Geert Wilders zat bijna niemand te wachten, maar het heeft uiteindelijk dan toch één winstpunt opgeleverd: met de vrijspraak op alle fronten is eens te meer bevestigd dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland zeer ruim is. We mogen zeggen wat we willen, en daarin mogen we ver gaan. De grens ligt bij het aanzetten tot haat en het oproepen tot geweld. Niet voor niets kwamen de felicitaties aan Wilders donderdag uit alle hoeken van de Tweede Kamer; een veroordeling zou een forse beperking zijn geweest van de speelruimte van politici, die bij uitstek de taak hebben het land te besturen vanuit hun maatschappelijke opvattingen.

De rechtbank stelt dat Wilders wel 'op de grens van het toelaatbare' opereert. Opmerkingen dat 'we ons moeten verdedigen' in de 'strijd die gaande is' hebben volgens de rechters wel degelijk een opruiend karaker. Daaraan kan worden toegevoegd dat Wilders de grenzen van het fatsoen vaak ruim overschrijdt. Juridisch mag het zo zijn dat hij niet heeft aangezet tot haat of geweld, maar hij plaatst wel degelijk een complete bevolkingsgroep zonder aanzien des persoons in de verdomhoek als hij in de Kamer praat over 'islamitisch stemvee' of op de Deense televisie stelt dat 'miljoenen, tientallen miljoenen' moslims Europa moeten worden uitgezet.

Wilders heeft volledig gelijk als hij zegt dat het politieke debat in Nederland stevig en zonder handschoenen moet worden gevoerd, maar onnodig kwetsen hoort daar niet bij. Zijn leermeester Frits Bolkestein had dat beter in de gaten.

Zij die zich de 'benadeelden' zijn gaan noemen, zouden er verstandig aan doen de zaak nu te laten rusten. Met hun heilige verontwaardiging alleen redden zij het niet tegen Wilders. De politieke strijd moet worden gevoerd met argumenten. Niet de rechtszaal maar het parlement is daarvoor de aangewezen plek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden