‘Vrijheid van media in Westen is in het geding’

De Deense premier, Anders Fogh Rasmussen, wil vandaag met alle ambassadeurs in Kopenhagen spreken over de boycotacties en protesten in de Arabische wereld tegen de spotprenten van de profeet Mohammed in een Deense krant....

Volgens Rasmussen gaat het niet meer om de tekeningen alleen, maar om de vrijheid van meningsuiting in het Westen versus taboes in de islam. Het gaat nu om een zaak met als inzet ‘hoe democratie functioneert’, aldus de premier.

Onbekend is of de Arabische diplomaten op de uitnodiging ingaan. In oktober weigerde Rasmussen met de ambassadeurs van de Arabische landen te spreken toen die daarom vroegen, vlak nadat de twaalf spotprenten in Jyllands-Posten waren gepubliceerd.

De Deense premier vindt dat hij over de spotprenten zelf niets kan zeggen, omdat het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Hoewel veel Denen hem daarin steunen, vinden sommigen dat mede door toedoen van de Deense regering de zaken uit de hand zijn gelopen.

‘Als je bevriend bent, sla je niet zo maar een uitnodiging af. Dat Rasmussen dat in oktober wel heeft gedaan, heeft in de Arabische wereld kwaad bloed gezet’, zegt een van de tekenaars. Hij wil alleen praten op voorwaarde van anonimiteit. De tekenaars hebben afgesproken op de achtergrond te blijven nu de rel ‘het niveau van hysterie’ heeft bereikt. ‘Vlaggen en portretten worden verbrand. Denen in het buitenland zijn bedreigd’, zegt de tekenaar, die politiebescherming heeft.

In Kopenhagen is op straat weinig te merken van een toegenomen dreiging. De redactiekantoren van Jyllands-Posten in Kopenhagen en Århus en de tekenaars worden – al dan niet permanent – bewaakt, maar verder is er op straat weinig politie zichtbaar.

Zuivelgigant Arla is donderdag besprekingen begonnen met de vakbonden over het schrappen van 140 banen. Door de boycot van Deense producten in de Arabische wereld loopt het bedrijf miljoenen aan omzet mis. ‘Beschamend’, noemt de arabist Jørgen Baek Simonsen het dat Rasmussen uitgerekend op die dag met zijn uitnodiging kwam. ‘En dan nodigt hij niet alleen de Arabische maar alle ambassadeurs uit, om niet het verwijt te krijgen dat hij met deze uitnodiging veel te laat komt.’

Een woordvoerder van de moslimgemeenschap heeft laten doorschemeren dat er wat hem betreft een einde aan de zaak moet komen. Hij accepteert de excuses die hoofdredacteur Carsten Juste van Jyllands-Posten heeft gemaakt.

‘Ze zijn duidelijk’, zo omschrijft imam Ahmed Abu Laban de verontschuldiging op de website van de krant aan de ‘hooggeachte medeburgers van de moslimwereld’. De krant heeft weliswaar met publicatie van de spotprenten de wet niet overtreden, maar ‘biedt beledigde moslims zijn excuses aan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden