Vrijheid van demonstratie met de voeten getreden

Met verbazing en ingehouden woede moest ik constateren dat de vrijheid van demonstratie en meningsuiting tijdens het bezoek van het keizerlijk paar uit Japan aan Nederland met voeten is getreden....

Politie

Je zou toch zeggen dat de Nederlandse politie de laatste is die de kwestsbare overlevenden uit de Japanse kampen een haarbreed in de weg zou durven leggen bij het tonen van hun frustraties en verdriet. Zestig jaar na dato zijn het Nederlandse politie-uniformen die zo gehoorzaam zijn aan de 'macht' en tegen het volk.

AMSTERDAM A. Morel

Angsthazerij

De mensen die destijds in de interneringskampen in het toenmalige Indië hun vernederingen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ondergaan of op afschuwelijke wijze aan de Birma-spoorweg gewerkt hebben, wilden demonstreren tegen het bezoek van de keizer en waren van plan dat op waardige wijze te doen. Daartoe hadden zij zich begeven naar die plekken waar de keizer langs zou komen.

Het recht op demonstratie is in de wet vastgelegd. Maar de autoriteiten waren zo bang dat de keizer misschien ontstemd zou raken, dat zij besloten het recht op demonstreren door verschillende maatregelen tot nihil terug te brengen. De demonstranten moesten zich verwijderen van de plaats waar een demonstratie enig effect zou kunnen hebben en sommige agenten hadden het lef de demonstratieborden van enige bejaarde demonstranten af te pakken.

Ik heb mij buitengewoon geërgerd aan deze angsthazerij en het botte onbegrip voor de gevoelens van deze mensen. Kennelijk gaan de belangen van de economische betrekkingen met Japan voor het respect voor mensen die nog dagelijks de gevolgen van hun verblijf in 'de jappenkampen' voelen.

DE RIJP J.H. Baron

Waarde

Ik wil Jan Mulder mijn complimenten maken voor zijn column (de Volkskrant, 27 mei). Ik vond het als lid van de Indische gemeenschap het beste, eerlijkste en duidelijkste stukje dat ik gelezen heb. Mulder liet keizer Akihito en ons uit voormalig Nederlands-Indië in onze eigen waarde.

AMSTERDAM E.H.J. v. Kampen

Wantrouwen

Met alle mogelijke egards wordt de keizer van Japan ontvangen. Vervolgens ontvangt Akihito niets dan lof na een redelijk excuus, dat echter jaren te laat wordt gedaan. Hoe schrijnend is dan de 'respectvolle' houding van datzelfde kabinet en haar ordebewakers jegens diezelfde slachtoffers.

Niet die keizer, maar juist zij worden met wantrouwen benaderd. Als potentiële boeven worden zij door 'de lange arm' op zeer laatdunkende wijze en met dreigende toon op 'gepaste' afstand gehouden. Nogal ongepast voor een land dat de democratie en de mensenrechten zogenaamd zo hoog in het vaandel heeft. Zo hoog, dat ze niet eens tolereert dat die mensen op vredelievende wijze zeer terecht om een werkelijke daad vragen: schadevergoeding.

ARNHEM J. Verniers

Monument

Nederland vraagt zich af hoe het verder moet met het monument van Van Heutz, daar hij naar de normen en waarden van onze tijd een massamoordenaar en oorlogsmisdadiger is geweest. Naar goed Hollands gebruik heeft de regering zelf het Instituut Clingendael opdracht gegeven meningen te polsen en advies uit te brengen.

Het al dan niet laten staan van monumenten heeft te maken met hoe wij met onze geschiedenis en onze toekomst omgaan. Willen we er eerlijk mee omgaan dan moeten we onaangename zaken uit het verleden niet uit de weg gaan of wegmoffelen. Het Monument van Van Heutz in Amsterdam is een bewijs van het denken in het verleden. Als het monument weggehaald zou worden, zou dit geschiedvervalsing zijn.

Nu denken we gelukkig anders. Dit kunnen we laten zien door andere monumenten op te richten; een anti-koloniaal monument voor de Indische slachtoffers, een anti-slavernij monument voor de tot slaaf gemaakte Afrikanen en hun nakomelingen en een algemeen vrijheidsmonument voor iedere persoon of groep die in het verleden van zijn vrijheid/menszijn is beroofd.

Met deze monumenten bevredigen we niet alleen ons gevoel voor rechtvaardigheid, we verfraaien zo ook onze woonomgeving. Ze geven niet alleen een tijdsbeeld weer, ze geven ook de ontwikkeling in ons denken weer en ze nodigen uit tot contemplatie.

AMSTERDAM Patty D. Gomes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden