Vrijheid, tolerantie, innovatie en de tulp

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben in New York het startsein gegeven voor ‘NY400’.

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

Gebroederlijk wapperen de Nederlandse en Amerikaanse vlag naast elkaar in de warme bries die dinsdag over de Hudson waait. Ondanks ‘lichte nervositeit’ blaast de marinierskapel foutloos de volksliederen.

De bezoekende H.M. Tromp vuurt 21 saluutschoten af, de replica van de Halve Maen vaart langs de Intrepid, en op het dek van dit oorlogsschip staat prinses Máxima er volgens een vrouw in het publiek ‘beeldschoon’ bij in haar rode ensemble.

Alles loopt op rolletjes. Dan begint kroonprins Willem-Alexander met een grap voor het publiek, dat steeds is gaan staan en weer zitten. Beweging is ‘goed voor de gezondheidszorg’, zegt hij.

Geïmproviseerde geintjes zijn altijd riskant. Zeker in de week waarin president Barack Obama de politiek-explosieve kwestie van de gezondheidszorg aan de kaak zal stellen. En helemaal als je, zoals de prins, naast minister Hillary Clinton staat – in 1994 de verpersoonlijking van de mislukte zorghervorming.

Maar Willem-Alexander herstelt zich met een bondig verhaal. ‘In goede en slechte tijden hebben we gezien dat grootse dingen kunnen worden bereikt door mensen die vrij zijn om hun eigen lot vorm te geven en de vrijheid respecteren van anderen om hetzelfde te doen’, zegt hij in vloeiend Engels. ‘Er is geen stad op aarde die dit beter illustreert dan New York.’

Vierhonderd jaar nadat Henry Hudson deze contreien bezocht, is met het koninklijk bezoek het startschot van ‘NY400’ gegeven. Samen met burgemeester Michael Bloomberg verwelkomt Clinton het paar. Ze praat over mensenrechten, vrijheid, tolerantie, innovatie, diversiteit en ‘mijn favoriete bloem, de tulp’ – zaken die New York kenmerken dankzij de Nederlandse periode van 1609 tot 1664, betoogt Clinton.

Ze noemt de samenwerking in Afganistan en het front tegen ‘gewelddadig extremisme’. ‘Wij zijn verbonden sinds de Halve Maen hier binnen voer’, aldus Clinton.

Het water rondom Manhattan speelt een belangrijke rol tijdens het bezoek, dat zondag eindigt met een vlootschouw. Vandaag is er een waterconferentie. Er wordt gesproken over het ‘vergroenen’ van de waterkant van New York, dat ver is gevorderd. Volgens Bloomberg is Nederland hierbij het voorbeeld, net als in het ‘fietsvriendelijk’ maken van de stad.

Vanwege ‘Afghanistan’ en de aanwezigheid van het paar op 11 september is het zeker niet alleen een feestweek, zeggen staatssecretaris Frans Timmermans en consul-generaal Gajus Scheltema. Op de agenda staan ook thema’s als milieu en duurzame ontwikkeling, oorlog en veiligheid.

Zo sprak de kroonprins gisteren op de militaire academie West Point. Hij ging in op de ‘principes die ons dierbaar zijn’ (democratie en mensenrechten), de Tweede Wereldoorlog en Afghanistan.

‘Ik ben trots op wat het Nederlandse leger in de wereld bereikt’, zei hij. ‘Hoewel het verlies van leven me enorm verdriet doet, zoals de afgelopen twee dagen, toen twee moedige mannen het ultieme offer brachten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden