‘Vrijheid en democratie in Taiwan voorbeeld voor China’

President Bush heeft woensdag op staatsbezoek in het Japanse Kyoto de democratie van Taiwan ten voorbeeld gesteld aan China. ‘Door op alle niveaus vrijheid te omhelzen heeft Taiwan zijn bevolking voorspoed gebracht en een vrije en democratische Chinese maatschappij gevormd.’ Op zaterdag en zondag worden Bush en zijn vrouw op...

Van onze correspondent

Bush roemde ook Zuid-Korea als voorbeeldige democratie, maar hij legde de nadruk op de burgerlijke vrijheden in Taiwan. Het eiland dat zich in 1949 afscheidde van het communistische vasteland, wordt door China als onlosmakelijk onderdeel van de republiek beschouwd. Om die reden zullen de opmerkingen van Bush de Chinese autoriteiten zeker geïrriteerd hebben.

De Amerikaanse president zei te geloven dat hervormingen in burgerlijke vrijheden onvermijdelijk zijn in het economische proces van verandering dat China nu doormaakt.

‘Mannen en vrouwen aan wie wordt toegestaan hun eigen welvaart te beheren, zullen op den duur erop staan dat ze ook de baas zijn over hun eigen leven en hun eigen toekomst.’

Volgens Bush zullen de Chinese leiders ervaren dat een deur die op een kier staat niet meer kan worden gesloten. Hij drong ook aan op een vreedzame dialoog met Taiwan.

In China worden de aanmoedigingen van de Amerikaanse president beschouwd als inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Daar stelt Bush tegenover dat autocratisch geregeerde landen zullen ervaren dat democratie en burgerlijke vrijheid in hun eigen belang zijn.

Maar volgens de Chinezen heeft de VS boter op het hoofd. ‘Ofschoon Peking is opgehouden Washington neer te zetten als een voorstander van ‘hegemonisme’, zien veel Chinezen de VS nog steeds als een voorname bedreiging van de nationale veiligheid’, schreef Wang Jisi, directeur aan de Centrale Partijschool in Peking onlangs in het tijdschrift Foreign Affairs.

Bush maakt een achtdaagse reis door Azië. Na Japan gaat hij ook nog op bezoek in Zuid-Korea, China en Mongolië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden