NieuwsCeta

Vrijhandelsverdrag tussen EU en Canada dreigt weer in gevaar te komen, dit keer door de kaas halloumi

Het vrijhandelsverdrag Ceta tussen de Europese Unie en Canada dreigt opnieuw in gevaar te komen. Het Cypriotische parlement stemde in grote meerderheid tegen de vrijhandelsdeal. Een van de belangrijkste argumenten: Ceta biedt onvoldoende bescherming aan halloumi, een kaas die het goed doet op de grill. 

Halloumi is niet het enige obstakel voor het Cetaverdrag.Beeld HH/Westend61

De Cyprioten eisen dat alleen hun eigen kaas het predikaat halloumi krijgt, zoals alleen de Italiaanse ham uit Parma parmaham mag worden genoemd. Daardoor zou de Canadese markt worden gesloten voor Amerikaanse, Deense, Britse of Canadese imitatieversies.

Het Cetaverdrag moet worden geratificeerd door veertig nationale en regionale parlementen. Tot dusverre hebben slechts veertien parlementen hun goedkeuring verleend. In Nederland werd Ceta in februari met veel moeite door de Tweede Kamer geloodst en wacht het een onzeker lot in de Eerste Kamer. 

Cyprus is het eerste land waar het parlement tegen ratificatie stemt. Niet alleen de bescherming van halloumi speelde een rol. Net als in Nederland werd een veelheid aan argumenten gebruikt. De communisten vreesden dat vrijhandel ten koste zou gaan van de arbeidsomstandigheden, de groenen voorzagen schade aan het milieu.

Brussel

De afwijzing van Ceta door het Cypriotische parlement is nog niet definitief. Cyprus zal nu proberen de bescherming van halloumi alsnog te regelen in Brussel. Dat kan zonder het verdrag open te breken. Het gevaar is dat elk land zijn eigen uitzonderingen wil bedingen, waardoor het handelsakkoord wordt ondermijnd.

Het is de vraag hoeveel Cyprus voor elkaar krijgt in Brussel, omdat het eiland juist Europese steun vraagt tegen het machtsvertoon van Turkije in het oosten van de Middellandse Zee. Zo boort Turkije vlak bij de Cypriotische kust naar olie en gas, tot ongenoegen van de regering in Nicosia.

Ook als Turkije en Brussel het eens worden, liggen er nieuwe problemen voor Ceta in het verschiet. In Italië is de grootste regeringspartij, de Vijfsterrenbeweging, een geharnast tegenstander van het akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden