Vrijgelaten Suu Kyi gaat hard aan de slag
Hoewel de barricades rond haar woning in Rangoon niet worden weggehaald en haar telefoon het nog steeds niet doet, is de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi dinsdag weer volop aan de slag gegaan....
Suu Kyi, die maandag door het militaire bewind werd vrijgelaten uit een huisarrest dat 19 maanden had geduurd, ontving de Amerikaanse ambassadrice en vier Europese ambassadeurs.
Vermoedelijk gingen de gesprekken over de economische sancties die de westerse landen tegen Birma hebben getroffen om de junta te dwingen het land te democratiseren. De westerse sancties zijn het enige wapen dat de oppositieleidster kan inzetten bij de onderhandelingen met de junta, die ze sinds oktober 2000 in het geheim voert.
's Middags bracht ze een bezoek aan het hoofdkwartier van de Nationale Liga voor Democratie, waar ze vergaderde met de districtsleiders van haar partij. Hoewel in Birma zelf op geen enkele manier bekendheid is gegeven aan haar vrijlating, werd ze bij het partijkantoor toegejuicht. De Birmezen zijn evenmin op de hoogte gebracht van de belofte van de junta dat zij voortaan in alle vrijheid mogen deelnemen aan het politieke leven.
Al voordat haar Nationale Liga voor Democratie in 1990 een overweldigende verkiezingsoverwinning behaalde - die door het militaire bewind overigens volkomen werd genegeerd - werd Aung San Suu Kyi onder huisarrest gesteld. Dat werd, in strijd met de wet, door de junta keer op keer verlengd, totdat ze in 1995 eindelijk werd vrijgelaten. In september 2000 kreeg ze opnieuw een uitgaansverbod, na twee mislukte pogingen om partijafdelingen in de provincie te bezoeken.
Om het militaire bewind niet te provoceren, wil de oppositieleidster voorlopig alleen de dertig partijafdelingen in de hoofdstad bezoeken. Een toernee langs de districten volgt pas later. Overigens hoopt de Nobelprijswinnares wel ooit een bezoek te kunnen brengen aan Noorwegen; ze heeft haar prijs in 1991 niet in Oslo in ontvangst kunnen nemen.