Vrijgelaten echtpaar wil spoedig weer aan het werk in Jemen

Verhagen: Nederland heeft geen losgeld betaald...

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

AMSTERDAM Het in Jemen ontvoerde Nederlandse echtpaar is gisteren na twee weken vrijgelaten. Jan Hoogendoorn (54) en zijn vrouw Heleen Janszen (49) maken het zo goed dat ze geen psychologische hulp nodig hebben en snel weer aan het werk willen.

In politiek Den Haag is opgelucht gereageerd. Dinsdagochtend feliciteerde minister Verhagen van Buitenlandse Zaken het paar telefonisch. Hij verklaarde dat Nederland geen losgeld had betaald. De regering van Jemen zou echter 325 duizend dollar hebben betaald, zo vernam de NOS gisteren. De stam die het paar ontvoerde, eiste verder faciliteiten zoals scholen en elektriciteit.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, heeft het paar uitgenodigd voor een gesprek op het departement. Hij wil weten hoe de gevaren van ontwikkelingswerk in Jemen beperkt kunnen worden.

Het paar werkt voor een waterproject van het Nederlandse bedrijf Vitens Evides International. De stad Taisz wordt daarbij van waterleiding voorzien. Ontwikkelingssamenwerking heeft 1,6 miljoen euro in het project gestoken.

De directie van Vitens reageerde opgelucht op de vrijlating en complimenteerde de Jemenitische en Nederlandse overheid. Bestuursvoorzitter Rik van Terwisga prees ook ‘de moed en energie’ van de familieleden.

De website van Hoogedoorn en Janzsen, bait-yemen.nl, was gisteravond nog niet bijgewerkt.

Sinds begin jaren negentig zijn er in Jemen een kleine twintig Nederlanders ontvoerd. Het kidnappen van buitenlanders is een door stammen vaak gebruikt middel om iets gedaan te krijgen van hun eigen overheid. Op die manier weet men bijvoorbeeld de aanleg van wegen te bespoedigen, waardoor de regio meer economische voorspoed aantrekt.

Twee weken is overigens relatief lang voor een ontvoering in Jemen; meestal volgt vrijlating na enkele dagen.

Buitenlandse Zaken zei gisteren blij te zijn dat er geen geweld werd gebruikt bij de ontvoering. In de dagelijkse contacten van de ambassade met de regering in Jemen is daarop gehamerd, omdat het met een dergelijk ingrijpen vaak fout afloopt – ook voor de gijzelaars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden