Vrijer Brits drugsbeleid oogst kritiek

De belangrijkste adviseur voor het drugsbeleid van de Britse regering is woensdag opgestapt toen de regering-Blair besloot het bezit van kleine hoeveelheden cannabis in de meeste gevallen niet meer te vervolgen....

Van onze correspondent Peter de Waard

Cannabis zal volgens het regeringsvoorstel worden geclassificeerd in de C-klasse in plaats van de B-klasse. Marihuana wordt dus voor de wet gelijkgesteld met spierversterkers en antidepressiva. Het betekent dat mensen die voor eigen gebruik kleine hoeveelheden softdrugs bezitten niet meer worden opgepakt.

In feite breidt de regering-Blair een lopend experiment met een vrijer drugsbeleid in de Londense uitgaanswijk Brixton uit naar het hele land. Het experiment in Brixton is voor een deel gebaseerd op het Nederlandse gedoogbeleid, zij het dat er in Brixton geen 'koffieshops' zijn en het bezit van softdrugs in principe een misdrijf blijft.

Door geen aanhoudingen meer te verrichten - een arrestatie levert al gauw tien uur papierwerk op - hoopt de politie tijd te besparen. Die kan dan worden gebruikt voor een intensievere bestrijding van de drugshandel, met name de handel in gevaarlijke harddrugs als crack-cocaïne en heroïne.

De regering zegt dat het experiment in Brixton een succes is. Ze baseert zich daarbij op rapporten van Scotland Yard waaruit blijkt dat de straatcriminaliteit in Brixton sinds het begin van het experiment aanzienlijk is teruggelopen. Ook zouden door tijdsbesparingen bij de politie 10 procent meer harddrugsdealers en 44 procent meer crack-cocaïnehandelaren zijn gearresteerd.

De conservatieve oppositie keerde zich fel tegen de veranderingen in het drugsbeleid. Volgens oppositieleider Iain Duncan Smith lokt het gedogen van softdrugs het gebruik van harddrugs uit. Hij zei gisteren in het Lagerhuis dat de zachte benadering averechts werkt. 'Wij zeggen tegen de regering: stop hiermee en denk er nog eens over na, want dit is niet de weg die we moeten begaan', aldus Duncan Smith.

Ook Hallawell is die mening toegedaan. Hij voorziet dat het niet-vervolgen van het bezit van softdrugs en het wél vervolgen van de handel erin de jeugd in verwarring zal brengen.

Tony Blair verdedigde de controversiële voorstellen echter. Hij zei dat van een versoepeling van het drugsbeleid geen sprake is. 'Het bezit van softdrugs blijft strafbaar, maar de politie kan zich nu concentreren op het vervolgen van harddrugshandelaren', aldus de Britse premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden