Vrije wapenverkoop in Brazilië blijft

De tegenstanders van de vrije verkoop van vuurwapens in Brazilië stevenden zondag op een nederlaag af. Alle voorspellingen wijzen erop dat het voorstel van president Lula bij het verplichte referendum over de kwestie zal worden afgewezen door een ruime meerderheid van de 122 miljoen stemmers....

Van onze correspondent Cees Zoon

Brazilië is een van de meest gewelddadige landen in de wereld. Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties worden in het Latijns-Amerikaanse land jaarlijks 40 duizend moorden gepleegd, 20 procent van alle moorden in de wereld. In het grootste deel van de gevallen wordt daarbij een vuurwapen gebruikt. Naar schatting circuleren in het land zo`n vier miljoen pistolen, revolvers en andere vuurwapens. Iedere burger die dat wil, kan zonder veel moeite een wapen aanschaffen.

De campagne voor het verbieden van de verkoop werd gevoerd door de regering, de katholieke kerk en de organisatie van landloze boeren. Maar de tegenstanders van het verbod hebben veel bijval gevonden met het argument dat `fatsoenlijke mensen zonder verweer blijven wanneer zij niet langer wapens mogen kopen, vermits de politie hen niet afdoende kan beschermen.`

Ze stellen bovendien dat een verbod geen invloed zal hebben op het arsenaal dat in het bezit is van criminelen. Onderzoeken hebben echter uitgewezen dat veel van de legaal aangeschafte wapens indirect in het criminele circuit belanden.

De campagne voor een `nee`-stem in het eerste referendum in de Braziliaanse geschiedenis benadrukte verder dat een verbod het failliet zou betekenen van de Braziliaanse wapenindustrie, de tweede grootste van Latijns Amerika.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden