Vrije Universiteit legt oordeel over leeftijdsdiscriminatie naast zich neer

De Vrije Universiteit Amsterdam legt het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens naast zich neer dat ze zich aan leeftijdsdiscriminatie heeft schuldig gemaakt. Twee weken geleden stelde het College vast dat bij de reorganisatie van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen (FALW) buitensporig veel vijftigplussers hun baan zijn kwijtgeraakt. Van de 37 medewerkers die ontslag is aangezegd, zijn er slechts twee jonger dan 50 jaar. De VU heeft volgens het college niet aannemelijk kunnen maken dat ze bij de reorganisatie 'heeft gezocht naar doeltreffende middelen die niet of minder onderscheidend zijn naar leeftijd'.

Het gebouw van de VU in Amsterdam. Beeld anp
Het gebouw van de VU in Amsterdam.Beeld anp

In een brief aan de betrokkenen medewerkers volstaat Jaap Winter, bestuursvoorzitter van de VU, nu met de vaststelling dat hij en zijn medebestuurders 'bij de reorganisatie van de FALW onvoldoende duidelijk hebben gemaakt op welke objectieve gronden we tot de uiteindelijke besluitvorming zijn gekomen en waarom we vanuit de inhoudelijke keuzes geen andere beslissing hadden kunnen nemen'. Dat overwegend oudere werknemers zijn ontslagen, is - met andere woorden - niet het vooropgezette doel geweest van de reorganisatie maar het onbedoelde gevolg daarvan.

Uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens, de onafhankelijke toezichthouder op naleving van de mensenrechten in Nederland, zijn weliswaar niet bindend maar zijn wel zo gezaghebbend, dat ze niet zonder meer kunnen worden genegeerd. De ontslagen medewerkers zullen dus naar alle waarschijnlijkheid de gang naar de rechter maken. 'Ouderendiscriminatie is tenslotte bij wet verboden', zegt een van hen. 'Als de VU in de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens geen reden ziet om op haar plannen terug te komen, moet ze daar maar door de rechter toe worden gedwongen.' De medewerkers weten zich gesteund door de Ondernemingsraad van de VU en door de vakbonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden