Vrije tijd en thuiszorg

Tijd is geld. Wie ten onrechte niet komt opdagen bij de tandarts moet zijn schade vergoeden en wie een vrije dag heeft moeten opnemen voor de loodgieter die zomaar wegblijft, heeft recht op vergoeding van gederfd inkomen....

Roelf Stutterheim

Tijdens het theezetten voor de leerkrachten vat het T-shirt van de elfjarige leerlinge/theezetster vlam; voor de rest van haar leven zal zij getekend zijn. De door dit drama getroffen ouders nemen na instructie van het brandwondencentrum de verzorging liefdevol op zich. Dat kostte zeer veel tijd. De wet zegt dat de aansprakelijke gemeenteschool verplicht is de kosten te vergoeden die een ander ten behoeve van de gekwetste heeft moeten maken. Logisch, de gemeente hoeft niet te profiteren van de opoffering van anderen. Maar valt onder die kosten ook een vergoeding voor de tijd die de ouders hebben besteed aan de verpleging van hun kind? Dat is toch een ouderlijke verplichting? Dat doe je toch gewoon? En komen die kosten in aanmerking als door het kind zelf geleden vermogensschade?

De Hoge Raad vond onlangs van wél en wees de vordering van het kind toe. Echter: niet voor vergoeding in aanmerking kwamen de vakantiedagen van de ouders voor het ziekenbezoek van hun kind 'nu het niet aannemelijk is dat professionele betaalde hulpverleners worden ingeschakeld voor ziekenhuisbezoek ingeval de ouders niet in de gelegenheid zijn zelf het kind te bezoeken'.

Bij het wegvallen van de professionele thuiszorgvoorzieningen lijkt deze uitspraak een zeer welkome ondersteuning van de solidariteit met slachtoffers. Het opgeven van vrije tijd hoeft niemand ervan te weerhouden zijn gewonde medemens te verzorgen en voor de verzekering maakt 't niet uit wie er verzorgt. Een mooi arrest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden