Vrijdag

Roze VARA


Met de Gaypride in het vooruitzicht verschijnt de VARAgids deze week met een felroze omslag. De artikelen sluiten aan bij het grootschalige evenement. In een interview vertelt Arthur Japin over zijn reis naar Polen. De schrijver onderzocht daar hoe homofoob het land is. Over de reacties van mensen op het Poolse platteland op twee jonge flyerende homo's zegt hij: 'de reacties waren beledigend en pijnlijk'. Claudia de Breij vertelt hoe Toon Hermans bijdroeg aan het bespreekbaar maken van haar geaardheid: 'Dankzij hem durfde ik een stille stap te zetten richting het idee dat ik misschien wel eens zó zou kunnen zijn.' Verder in het nummer actrice Tosca Niterink en homofobe grappen van Amerikaanse komedianten.


Ruzie door reclames

Kinderen worden ongelukkig van reclame, is gebleken uit onderzoek van Natalie van Hemelen, een student communicatiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven. 'Hoe meer reclame de kinderen zagen, hoe meer ze bij hun houders gingen zeuren om de producten die ze tijdens de reclame gezien hebben. Het gaat daarbij vooral om speelgoed, computerspelletjes en tussendoortjes', zegt Van Hemelen, die voor haar afstudeeronderzoek 314 kinderen en hun ouders heeft ondervraagd. Het aantal verzoeken dat een kind doet bij zijn ouders bleek een goede graadmeter voor het voorspellen van ruzie met de ouders. Jongens zijn daarbij iets gevoeliger voor de verleidingen van de reclamewereld. Van Hemelen sloot haar onderzoek af met tips voor jonge ouders: 'Laat je kinderen meebeslissen over eventuele aankopen. Praat met hen, moedig hen aan zelf ideeën te ontwikkelen. Het leidt ertoe dat je kinderen zelf leren nadenken over de voor- en nadelen van aankopen.' Volgens kinderpsychiater Swimm moeten ouders ook leren aanvaarden dat kinderen af en toe zeuren en jengelen.


Stormtrooper-pakken blijven te koop

Het Britse bedrijf Shepperton Design Studios mag stormtrooper-pakken blijven maken. De pakken zien er precies zo uit als die uit de eerste Star Wars-films. De bedenker van de Star Wars-saga George Lucas heeft het bedrijf aangeklaagd, maar werd door het hoogste Britse gerechtshof niet in zijn gelijk gesteld. Shepperton Design Studios maakte de oorspronkelijke witte harnassen voor de films van Lucas. Op basis van dezelfde gietvormen is het bedrijf sinds 2004 de pakken weer gaan produceren. Lucas probeert al jaren een einde te maken aan het handelen in de stormtrooper-pakken. De rechters oordeelden deze week echter dat het geen kunstwerken maar gebruiksvoorwerpen zijn en dus niet beschermd worden door de Britse auteurswet. De pakken zijn aan te schaffen via internet. Een pak met helm kost ongeveer 850 euro.


Waar Heeft de Wereld het over?

Wereldwijd #BBC iPlayer


Voor alle niet-Britse liefhebbers van BBC-programma's was het altijd een frustratie: de BBC iPlayer, het Britse equivalent van Uitzending Gemist, was alleen toegankelijk voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Daar is sinds gisteren verandering in gekomen met de introductie van een app voor de iPad waarop je (al is het tegen een vergoeding) in heel West-Europa de BBC-programma's kunt terugkijken.


Wereldwijd #Greatest Harry Potter Moments


Op Twitter doen Harry Potter-fans wereldwijd verwoede pogingen de mooiste momenten uit de Potter-films te kiezen. Vaak genoemd worden de sterfscène van huiself Dobby, de eerste kus van Ron en Hermelien en hoe Harry en zijn vrienden op het perron 9¿ van het treinstation terechtkomen. Eén Potter-fan komt er niet uit en twittert boos: 'Alsof dat in 140 tekens past!'


'Ik weet niet of het een compliment is of een zware belediging.'

Op de Amerikaanse blog Huffington Post reageert Ben Affleck op het volgens hem bizarre feit dat Republikeinen tijdens een congres de film The Town vertoonden om de standpunten van spreker John Boehner over de schuldencrisis kracht bij te zetten. In de film speelde Ben Affleck een bankovervaller.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden