Vrijdag: wie gaat er nog in de politiek?

Het hoofdredactioneel commentaar van 31 juli, over salarissen van politici, is mij uit het hart gegrepen.

Odd Wagner en Heemskerk


In 2006 werd ik gevraagd mij kandidaat te stellen voor de gemeente Heemskerk. Het was goed te combineren met mijn werk bij de KLM, waar ik 34 jaar in kader- en staffuncties heb gewerkt.

Toen het verzoek kwam, hebben mijn vrouw en ik niet alleen naar de betaling gekeken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je niet meer in het college zit? Wat bleek: zij die in publieke dienst of in verwante sectoren werken, hebben een terugkeergarantie. Voor mensen die in de marktsector werken, is niets wettelijk geregeld.

Toen begreep ik waarom wij in Nederland voor 80 procent bestuurd worden door voormalig ambtenaren en onderwijzers.

Als het voorstel van de SP – om een einde te maken aan de speciale voorzieningen voor politieke ambtsdragers – wordt aangenomen, zal het nog moeilijker worden mensen uit de private sector te interesseren voor lokale bestuursfuncties. Zij zullen zich bedenken.

Het gaat er niet om dat ik tot in lengte van jaren een toelage krijg, maar wel voor een periode die recht doet aan het afbreukrisico en de verantwoordelijkheid van de functie.

De nadelige effecten zouden wel eens maatschappelijk groter kunnen zijn dan het kortstondig politieke winstbejag waar nu blijkbaar naar wordt gestreefd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden