NieuwsCoronavaccin

Vrijdag eerste prik in Nederland met AstraZeneca

Deze vrijdag om 9.00 uur wordt de eerste prik met het vaccin van AstraZeneca in Nederland toegediend. Dit gebeurt in de vaccinatielocatie van de GGD Haaglanden aan een zorgmedewerker in een kleinschalige woonvorm.

Charlotte Huisman
Het vaccin van AstraZeneca. Beeld Tiziana Fabi / AFP
Het vaccin van AstraZeneca.Beeld Tiziana Fabi / AFP

Van het prikmoment wordt volgens de GGD Haaglanden geen groots persmoment gemaakt, zoals bij de andere ‘eerste prikken’; die van de verpleeghuismedewerkers, de verpleeghuisbewoners en de 90-plussers.

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die nog niet aan bod zijn gekomen in januari, kunnen als eerste een afspraak maken van een prik met dit vaccin. Vanaf volgende week worden tevens de eerste vaccins van AstraZeneca toegediend aan de 60-64-jarigen. Het vaccineren van de groep verloopt via huisartsen.

De GGD’s richten speciale lanen in voor de toediening van dit nieuwe vaccin. Dat is aanmerkelijk gemakkelijker in gebruik dan het vaccin van Pfizer, dat er nu nog als enige wordt toegediend. ‘De vaccins van Pfizer zijn na opening van de pakketten nog vier dagen houdbaar, die van AstraZeneca zes maanden, dat scheelt in logistieke organisatie’, zegt een GGD-woordvoerder.

Hogere vaccinatiebereidheid

Vanaf 6 januari hadden de GGD’s ruimte om circa 200 duizend zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen te vaccineren met het vaccin van Pfizer. Dat bleek niet genoeg voor alle 269 duizend zorgmedewerkers die gevaccineerd wilden worden. Niet alleen omdat de vaccinatiebereidheid hoger was dan verwacht, maar ook omdat, op kleine schaal, ook zorgmedewerkers die nog niet aan de beurt waren, zijn ‘voorgedrongen’.

De zorgmedewerkers die hierdoor op een wachtlijst terecht zijn gekomen, ontvangen in de komende dagen een sms van de GGD om een afspraak te maken, aldus het RIVM. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen die zich nog niet eerder bij de GGD hebben gemeld voor een afspraak, kunnen vanaf 12 februari een afspraak maken.

Een Italiaanse medewerker van het Rode Kruis vaccineert met het vaccin van AstraZeneca in Fiumicino, vlak bij het vliegveld van Rome.  Beeld Alessandra Tarantino / AP
Een Italiaanse medewerker van het Rode Kruis vaccineert met het vaccin van AstraZeneca in Fiumicino, vlak bij het vliegveld van Rome.Beeld Alessandra Tarantino / AP

Verder worden vanaf vrijdag ook de 4.300 medewerkers in de revalidatie uitgenodigd. Vanaf komende maandag ontvangen 170 duizend zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg de uitnodiging een afspraak te maken voor een prik. ‘Een belangrijk moment voor de gehandicaptenzorg, dat wij nu die brieven naar onze medewerkers kunnen sturen’, zegt woordvoerder Johan van Ruijven van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). ‘Onze medewerkers zeggen: geef mij nou die prik, dan kan ik snel weer veilig aan het werk.’

Daarna volgen de medewerkers in de wijkverpleging. Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder krijgen het vaccin van Pfizer toegediend.

Fikse strop

Het kabinet hoopte de vaccinatiecampagne flink te kunnen versnellen met het vaccin van AstraZeneca. Vorige maand kwam de farmaceut echter met de teleurstellende boodschap dat er in het eerste kwartaal minder dan de helft kan leveren aan de Europese Unie van wat eerder was toegezegd.

Ook voor het Nederlandse vaccinatieprogramma is dat een fikse strop. Er komen dit kwartaal nog maar zo’n 1,5 miljoen doses van dit vaccin binnen, in plaats van de verwachte 4,5 miljoen. Daardoor moest minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn vaccinatiestrategie vorige week weer bijstellen.

Afgelopen vrijdag maakte De Jonge bekend dat zowel mensen van 60 tot en met 64 jaar als zorgmedewerkers in de langdurige zorg in aanmerking komen voor de eerste levering van het vaccin van AstraZeneca. De Gezondheidsraad vindt echter dat eerst de zestigers moeten worden ingeënt, omdat daarmee de meeste gezondheidswinst wordt geboekt.

Maar daarmee zou De Jonge zijn afspraken met de wijkverpleging en de gehandicaptenzorg niet gestand doen. Zo kwam hij tot het compromis beide groepen voorrang te leveren.

Begin april

Daarmee komt de minister naar eigen zeggen zowel tegemoet aan de wens de meest kwetsbaren als eerste te beschermen als ook aan de vraag de druk op de zorg te verminderen.Maar nadeel van deze keuze is wel dat het langer duurt voordat beide groepen volledig zijn ingeënt. De verwachting is dat deze operatie wellicht tot begin april kan duren.

De hoeveelheid AstraZeneca die nu binnenkomt, zou net genoeg moeten zijn voor een eerste prik voor de 1,1 miljoen 60- tot 64-jarigen plus de 500 duizend zorgmedewerkers in onder meer de wijkverpleging en de gehandicaptenzorg. Ook omdat uit een flacon in plaats van de voorgeschreven tien vaak elf doses kunnen worden gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden