Vrijdag 3 april: dit is vandaag belangrijk

Alles over het akkoord tussen Iran en zes grote mogendheden over het nucleaire programma van het land en napraten over The Passion: begin uw dag goed met dit overzicht.

Feest in Teheran, gisteravond.Beeld ap

Terwijl u sliep...

...brak in Teheran op sommige plaatsen feest uit nadat een akkoord werd bereikt over het raamwerk voor een deal met Iran over zijn kernprogramma.

...werd bekend dat NS, Connexxion en Veolia de strijdbijl begraven en de handen ineen willen slaan in een nieuwe branchevereniging.

...besloot minister Edith Schippers van VWS om de radio- en televisiespotjes van de campagne 'Nederland verandert, de zorg verandert mee' van de site www.dezorgverandertmee.nl te halen

...kreeg een Amerikaan die al zijn halve leven in een dodencel zit te horen dat hij vandaag vrij wordt gelaten. Er blijkt te weinig bewijs te zijn voor de misdaden waarvoor hij werd veroordeeld.

...maakte Netflix bekend dat er in 2016 een nieuw seizoen House of Cards wordt uitgebracht.

...debatteerden Britse politieke leiders voor het eerst en voor de enige keer op de Britse televisie.

Het debat op de Britse televisie gisteren.Beeld reuters

Straks in het nieuws

Het proces tegen de 16-jarige Mehmet Emin Altunses gaat verder in Turkije. Hij wordt ervan verdacht de Turkse premier Erdogan te hebben beledigd door hem een dief, omkoopbaar en corrupt te noemen.

Piet de Jong, de oudste nog levende ex-premier van Nederland, wordt vandaag 100.

09.30 uur
Het proces tegen de verdachten van gewelddadige liquidaties in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam gaat de laatste reguliere dag in tot de uitspraak. De verdachten krijgen de kans de officier van justitie van repliek te dienen, en krijgen het laatste woord.

14.00 uur
Zondag wordt de Ronde van Vlaanderen verreden, de hoogmis van het Vlaamse wielrennen. Vanmiddag houden verschillende teams, zoals Katoesja en Etixx Quickstep, een laatste persconferentie.

16.00 uur
Het festival Paaspop gaat van start in Schijndel. Paaspop duurt tot en met zondag.

Piet de Jong, eind maart.Beeld anp

Mustreads

Na jaren onderhandelen is de basis gelegd voor een allesomvattend akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran. Dat stemt positief, maar veel hangt af van wat de hardliners in Teheran doen. En over de details van het akkoord moet pas 30 juni overeenstemming worden bereikt. Volker Perthes, directeur van de denktank Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlijn, schetst twee scenario's: 'Ik sprak onlangs een van de Iraanse toponderhandelaars. Hij zei: 'Wij begrijpen heel goed de problemen die het Witte Huis heeft met het Congres over het Iran-beleid.' Dat is vooruitgang vergeleken met vijf jaar geleden.' (+)

Lees ook dit profiel van de twee hoofdonderhandelaars, de ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry (VS) en Javad Zarif (Iran). Hoe een tête-à-tête twee vijanden bij elkaar bracht. (+)

Vertegenwoordigers van China, Frankrijk, Duitsland, de Europese Unie, Iran, Rusland, Engeland en de Verenigde Staten, gisteren in Zwitserland.Beeld reuters

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De affaire ABN Amro is er één die alleen maar verliezers kent. De Nederlandse staat wil ABN Amro niet bezitten en die bank wil niet in handen van de staat zijn. Ogenschijnlijk een prima situatie om ABN Amro via een beursgang te verkopen. Maar twee weken voordat Jeroen Dijsselbloem, als minister van Financiën de facto de enige aandeelhouder van de staatsbank, tot die beursgang zou besluiten, bleek de top van de bank een kardinale inschattingsfout te hebben gemaakt. De Tweede Kamer keerde zich eerst tegen de bankbestuurders en toen tegen de minister. Welke fouten maakten de drie betrokken partijen? Lees deze reconstructie (+).

Ceo van ABN Amro Gerrit Zalm, vorige week bij de opening van het kreeftenseizoen.Beeld anp

We gebruiken er maar even een stevig adjectief voor: het bleek een horrorviaduct, dat men in Delft probeerde te slopen. De stad is blut. Wel een dure spoortunnel, maar geen huizen als financiering. Mogelijk komt de stad onder curatele. 'Delft heeft ongelofelijk veel pech gehad.' (+)

Het stationsgebied in Delft. Het betonnen viaduct dwars door het centrum wordt sinds deze week gesloopt.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Bij de koffieautomaat

Napraten over The Passion (ruim 3,5 miljoen mensen keken gisteravond) kan nog uitgebreid. Het succes wordt verklaard door Sander van Walsum. 'Het is een van God losgezongen ritueel, een ijkpunt op onze kalender. De lente-tegenhanger van Kerstmis.' (+) De recensie is van Jean-Piere Geelen, die vooral een prijzencircus zag: het evenement is goed voor de stad die als decor dient, de zangers en acteurs die meedoen en voor de publieke omroep. Verder was het vooral 'een kermis van kitsch, maar dat is ook maar een kwestie van smaak. Er is geen intrinsiek verschil met de uiteenlopende belevingsniveaus van de Matthäus Passion.'

(tekst gaat verder onder de video)

Velen nemen het zich voor, weinigen doen het: van bank veranderen. 'Te veel gedoe.' Hoog tijd voor een korte handleiding. En: waarom kun je je rekeningnummer niet gewoon meenemen? (+)

De voorbije mediaweek wordt voor u samengevat door Haro Kraak en Haroon Ali: Top en Flop inderdaad. Eindelijk is er een opvolger gevonden voor Jon Stewart, in de persoon van Trevor Noah. Zijn eerste optreden beloofde veel goeds (en een paar foute grappen uit het verleden vergeven we de jonge komiek). Top.

Flop: Justin Bieber werd 'geroosterd': live aanwezig bij harde grappen over Justin Bieber zelf. Maar, Justin, zo reageer je dus niet in dat programma.

(tekst gaat verder onder de video)

Populair het afgelopen etmaal

- Doek valt voor blogster die kanker 'overwon' met gezond leven. Belle Gibsons imperium lijkt langzaam af te brokkelen: klopt haar verhaal eigenlijk wel?

- Een kattenfilmpje gaat er altijd in (+). Filmpjes van boksende, zingende of broccoli etende katten zijn zo populair dat kortefilmfestival Go Short er een speciaal blok voor inruimt. Sylvia Witteman, groot kenner van de poezencinematografie, verklaart de trend.

- Mysterieuze knop op Reddit: 'Grootste mindfuck ooit'. Een teller en een knop, meer is er niet nodig om Reddit-bezoekers in verwarring te brengen.

- Oud-bondskanselier Gerhard Schröder gaat wéér scheiden. Niet alleen populaire media als Bild Zeitung en Bunte ('4.Ehe Kaputt') vinden dat groot nieuws, ook serieuze kranten als de Süddeutsche Zeitung wijden er de nodige kolommen aan.

- De Stromer ST 2 is een droom die uitkomt (+). Met Stromer, een supersonische e-bike, wil de Zwitserse fabrikant BMC de automobilist tot fietsen verleiden. Gaat dat lukken? De Volkskrant stapte op de speed-pedelec.

Beeld anp
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden