Vrijdag 22 mei: Dit is vandaag belangrijk

Vandaag kan Ierland stemmen voor het homohuwelijk, kan besloten worden wanneer ABN Amro naar de beurs gaat, en kan het vakantiegeld worden overgemaakt. Wat kunt u daar het beste mee doen eigenlijk? Dat en veel meer in dit overzicht om de dag goed mee te beginnen.

Pieter Sabel
Strijders van IS in Raqqa. IS heeft sinds gisteren de helft van Syrië in handen. Beeld ap
Strijders van IS in Raqqa. IS heeft sinds gisteren de helft van Syrië in handen.Beeld ap

Terwijl u sliep...

...begon het aftellen voor Griekenland. De andere eurolanden, de Europese Commissie en het IMF werken achter de schermen aan een 'raamakkoord' om failissement af te wenden.

...werden zes agenten uit Baltimore tegen wie een onderzoek loopt naar de dood van een zwarte jongeman in april van dit jaar formeel in staat van beschuldiging gesteld.

...was in het Groningse Schildwolde en omgeving een aardbeving te voelen. Het was een beving met een kracht van 1,8 op de schaal van Richter, zo meldt het KNMI.

...onderschepte de Zweedse luchtmacht twee Russische bommenwerpers boven het Zweedse luchtruim.

...stelden de Verenigde Naties bewijs te hebben dat het Syrische leger bij Palmyra voor IS vluchtende burgers tegenhield.

Straks in het nieuws

09.00 uur
Eindexamens: Dans en drama en economie voor vmbo, havo maakt muziek en management en organisatie, Latijn en maatschappijwetenschappen voor vwo.

12.00 uur
De wekelijkse ministerraad, waarin waarschijnlijk besloten wordt dat ABN Amro naar de beurs kan. Vermoedelijk wordt besloten een eerste deel van de bank nog voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

12.30 uur
De rechtbank in Middelburg doet uitspraak in de zaak rond de moord op een 86-jarige man uit Axel. Hij werd op gruwelijke wijze vermoord omdat hij zijn pincode niet wilde geven. Tegen twee verdachten is twaalf en veertien jaar cel geëist.

17.00 uur
De operadagen beginnen in Rotterdam: de stad staat de komende tien dagen in het teken van operamuziek.

Ook vandaag
In Ierland kunnen inwoners stemmen voor of tegen openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Hoewel Ierland geldt als zeer katholiek land, lijken de voorstanders voor gelijke rechten voor homo's een ruime meerderheid te halen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

Veel kankerpatiënten hebben het psychisch zo zwaar dat alleen specialistische zorg hen kan helpen. Die zorg wordt niet meer vergoed. Elke dag, al bijna dertig jaar lang, ziet psychiater Leo Gualthérie van Weezel in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hoe de onheilspellende diagnose mensen omver werpt. Terwijl ze daarvoor nooit psychische problemen hebben gehad. 'Báf, ineens is die kanker er', zegt hij, 'en daar moeten mensen zich dan maar toe zien te verhouden.' (+)

Leo Guatlhérie van Weezel: de kwaadaardigheid van de kanker sluipt ook relaties binnen. Beeld Jiri Büller
Leo Guatlhérie van Weezel: de kwaadaardigheid van de kanker sluipt ook relaties binnen.Beeld Jiri Büller

De verkoop van vakantiehuizen stijgt licht. Maar alleen van nieuwe woningen op moderne vakantieparken. Oudere huizen worden vooral verhuurd aan buitenlandse werknemers. In Citta Romana in Hellevoetsluis bijvoorbeeld krijgen ze de huizen niet aan de man. In het Zeeuwse park Duynhille, even verderop, zijn al 170 villa's verkocht. De oude huisjes staan leeg. 'Tien jaar geleden gekocht, toen er nog kinderen waren en er lekker vakantie werd gevierd. Nu zijn die kinderen op het huis uitgekeken.' (+)

Nog niet zo lang geleden was Palmyra een liberale oasestad waar toeristen gerust een jointje konden roken. Nu marcheert IS door de straten. 'Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn', zegt de 28-jarige Amir, die een jaar geleden vanuit Palmyra naar Turkije vluchtte en dagelijks contact heeft met zijn achtergebleven familie.

De val van de stad is de zoveelste in een reeks militaire tegenslagen voor het Syrische regime. President Bashar al-Assad heeft een glijvlucht omlaag ingezet. (+)

Intussen dreigt de vernieling van de kostbaarheden in de stad; IS sloeg al eerder bouwwerken uit de oudheid kapot. Er dreigt een 'genocide op het verleden', volgens klassiek archeoloog bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden Ruurd Halbertsma.

Palmyra op een luchtfoto. Beeld afp
Palmyra op een luchtfoto.Beeld afp

De toekomst is nu echt aangebroken, nou ja, bijna: elektronicaproducent LG heeft het prototype van een vliesdun flexibel beeldscherm gepresenteerd dat met magneten aan de muur geplakt kan worden. Zo'n flexibel scherm van nog geen millimeter dik en amper twee kilogram, biedt interessante mogelijkheden: als je klaar bent met tv-kijken in de woonkamer, trek je het van de muur en neem je het onder de arm mee naar de slaapkamer.

Het oprolbare scherm van LG. Beeld LG
Het oprolbare scherm van LG.Beeld LG

Misschien vandaag al wordt het vakantiegeld overgemaakt. Het bedrag zal voor velen lager uitvallen dan vorig jaar. Wat kun je er best mee doen: sparen, of toch maar die reis boeken? (+)

Vrijwel elke editie van het Cannes filmfestival is er minstens één film waar vooraf het stempel 'spraakmakend' op wordt gedrukt. Wanneer zo'n film dan ook nog een middernachtelijke première krijgt toebedeeld door de festivalorganisatie, weet de filmgemeenschap genoeg: de rijen voor de eerste vertoning van Love in het festivalpaleis waren lang. Het is dan ook een 3D-seksfilm van Gaspar Noé, die eerder choqueerde met Irréversible. Seks in de bioscoop, dat is al veel vaker geprobeerd, maar nooit echt gelukt. Bor Beekman ging kijken. (+)

Oh en het weer? We beginnen in het zuidoosten met veel zon. Vanuit het noordwesten trekken wolken over, later op de dag lossen die vanuit dezelfde richting weer op. Het blijft droog en er staat - zeker in het binnenland - maar weinig wind. Hier het hele weerbericht.

Het affiche van Love. Beeld .
Het affiche van Love.Beeld .

Populair het afgelopen etmaal

Ook Figo trekt zich terug als kandidaat-voorzitter FIFA

Fyra-verhoren: 'NS heeft het tot tweemaal toe verprutst'

'Sexy nichtje' Poetin doet mee aan verkiezingen Italië

Vier maanden undercover bij de Scientologykerk (+)

Franse leraar strijdt in rechtbank tegen Facebook om beroemde vagina

IS verovert grensovergang Syrië met Irak

Studenten: Hogeschool Inholland slechtste school

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De cartoon van Bas van der Schot van vandaag. Beeld Bas van der Schot
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden