Vrijdag 17 april: dit is vandaag belangrijk

De VVD houdt er rekening mee dat het conflict over opvang illegalen leidt tot een einde van het kabinet. Daarnaast geven vrouwen steeds langer borstvoeding en is het kampioenschap van PSV te danken aan Randstad-import? In een paar minuten het belangrijkste nieuws van vannacht en vandaag.

Vluchtelingen in de bed, bad en brood-opvang in AmsterdamBeeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Terwijl u sliep...

...kwam naar buiten dat de VVD er rekening mee houdt dat het conflict over de opvang van illegalen het einde wordt van het kabinet met de PvdA. Meer over dit conflict: een reportage vanuit de nachtopvang in Amsterdam. (+)

...waarschuwde Kinderombudsman Marc Dullaert voor het gebrek aan deskundigheid bij wijkteams die verantwoordelijk zijn voor hulp aan kinderen met problemen. 'Die lopen hierdoor mogelijk gevaar.'

...klaagden drie familieleden van slachtoffers van de Holocaust de Franse nationale spoorwegen (SNCF) aan vanwege de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

...werden honderdduizenden e-mails en documenten die vorig jaar bij entertainmentbedrijf Sony werden gehackt in een doorzoekbaar online-archief van WikiLeaks geplaatst.

...publiceerde TNO een langlopend onderzoek naar vrouwen die borstvoeding geven. Na zes maanden geeft 39 procent van de vrouwen haar baby nog de borst, in 2010 deed 18 procent van de moeders dat.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Dit is vandaag belangrijk

10:00
Oud-Tourwinnaars Joop Zoetemelk (gewonnen in 1980) en Bernard Hinault (gewonnen in 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985) rijden in Utrecht de eerste etappe van de komende Tour de France. Zoetemelk en Hinault vragen hiermee aandacht voor de Andere Tour: een wielerspektakel voor mensen boven de 65.

11:45
Zo'n vijfhonderd nabestaanden, vijftig hulpverleners en verschillende hoogwaardigheidsbekleders worden vrijdag in de Dom van Keulen verwacht voor een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp met een toestel van Germanwings. Het laatste nieuws over de ramp vindt u in ons dossier.

11:55

Politieagenten houden een landelijk sireneprotest tot 12:00 uur. De agenten strijden voor een betere cao dan verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) tot nu toe heeft voorgesteld.

15:00
De coalitiepartners praten verder over het conflict over de opvang van illegalen. Woensdagnacht eindigde de vergadering na 10 uur praten pas om 03:30. Bizarre vergadertijden. Waar zijn ze goed voor? (+)

Hand in hand gaan Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann hier over de finish van deze laatste etappe van de Ronde van Frankrijk die door Joop werd gewonnen in 1980Beeld anp

Mustreads

- Een reportage vanuit het rebellengebied in Oost-Oekraïne, waar de russificatie in volle gang is. 'Het is gevaarlijk om in het openbaar Oekraïens te spreken.' (+)

- Reconstructie van het faillissement van rijstal Eurocommerce. Voordat schuldeisers er hun handen op konden leggen, werden veel dure paarden verkocht. Onder verdachte omstandigheden. (+)

- Een interview met Johan Doesburg, die na 22 jaar regie en artistiek leiderschap vertrekt bij het Nationale Toneel. 'Financieel kan ik het nog een half jaar uitzingen, maar verder heb ik niets geregeld. Voorlopig hoef ik even helemaal niets, en ik snak naar vrijheid.' (+)

(tekst loopt door na de cartoon)

Vrijwilligers laden voedselpakketten in vrachtwagens bij het voetbalstadion van Sjachtar Donetsk.Beeld AFP
Beeld Bas van der Schot

Voor bij de koffieautomaat

Dertien kinderen, zeven kleinkinderen en toch liet de 65-jarige lerares Raunigk zich in Kiev weer bevruchten. Haar dochter van 9 wilde graag nog een broertje of zusje. 'Supermutti' krijgt er nog een vierling bij.

Als uw hond u aanstaart, is dat niet per definitie om te bedelen. Oogcontact is de hoeksteen voor de band tussen mens en hond, ontdekten Japanse onderzoekers. De trouwe hondenblik spiegelt de liefde voor en van de baas.

PSV, de gemoedelijkste aller topclubs, ligt zo'n honderd kilometer verwijderd van de Randstad. Maar dit seizoen is de verwestering van PSV opvallend. Acht van de dertien Nederlandse selectiespelers groeiden op boven de Moerdijk. Kampioen door Randstad-import.

Annegret Rauningk (toen 55) in 2005 met haar kinderen en kleinkinderen tijdens een tv-show van RTL. Bij Rauningk op schoot haar jongste dochter Lelia.Beeld AFP

Populair het afgelopen etmaal

- Het geluid van de onschadelijke handknak

- Nieuwe financiële crisis is waarschijnlijker geworden

- Complotdenkers wel of niet uitnodigen op de universiteit? (+)

- Minder havisten naar vwo, minder vmbo'ers naar havo

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden